We zijn druk bezig tegenwoordig met werken, sporten, filerijden, studeren, social media bijhouden, relaties onderhouden, appen, bingewatchen en dan hebben we ook nog vrije tijd om in te vullen. Maar wat is dan tegenwoordig de definitie van vrije tijd. Heeft dat te maken met meer tijd vrijmaken voor wat echt belangrijk voor is? Maar wat is echt belangrijk? Hoeveel vrije tijd heb jij de laatste tijd?

Spoken

We worden in zoveel richtingen gestuurd tegenwoordig en er wordt enorm aan ons getrokken. We stellen veel eisen aan onszelf. Zowel aan ons persoonlijke als aan ons professionele leven. Daardoor leven we met het gevoel dat het idee van vrije tijd, meestal bij een idee blijft. Vervolgens blijft de vraag wat is echt belangrijk voor me, in ons brein spoken.

Stroomversnelling

Stel je eens voor dat er een manier is om een hoger niveau van efficiëntie in je leven te bereiken? Wat zou er gebeuren als je in staat zou zijn om je te concentreren op het bereiken van je doelen. In plaats van je te focussen op het controleren van een schijnbaar eindeloze lijst van to-do’s? Hoezo kan dit de kwaliteit van je leven veranderen? Hoeveel vrije tijd zou je daarmee winnen? Binnen de Academie voor NLP noemen we dat een interventie door een stroomversnelling!

Vreugde

Je planning in de stroomversnelling “knallen” is meer dan een timemanagement systeem hanteren. Het is een manier van denken die je kan helpen om je leven beter te organiseren. Hoe dat werkt? Door je te helpen je aandacht te richten en te focussen. Waar je op focust, daarheen gaan de energiestromen. En als je de aandacht richt op de resultaten die het belangrijkst zijn in je leven, kun je indrukwekkende doelen creëren.  Daardoor zullen de gewenste resultaten je een maximaal gevoel van vervulling en vreugde geven.

De kracht van Chunking

De redenering achter deze methode is dat wanneer je resultaat gedreven je doelen nastreeft, je het gevoel hebt het stuur in handen te hebben. Dan stuur jij zelf de acties die nodig zijn om je doelen te bereiken. Een van de kerncomponenten van die stroomversnelling is wat we “chunking” noemen. Dat is een uiterst efficiënte manier om meer gedaan te krijgen tijdens je dag, week, en/ of je hele leven.

Wat is Chunking

Om het concept te begrijpen geven we je een definitie die aangeeft hoe het kan worden toegepast op je tijdschema en daarmee op je leven. Chunking is het groeperen van informatie in voor jou passende en belangrijke onderdelen (stukken). Zodat ze effectief kunnen worden gebruikt om de resultaten die je wilt halen zonder stress daadwerkelijk te realiseren. Dus eigenlijk ga je een hele grote brok informatie in kleine brokken opdelen (downchunking).

Passie

De chunking methode wordt door honderdduizenden mensen over de hele wereld gebruikt. Vooral om hun planning en agenda te beheren. Ook jij kunt de voordelen van chunking ervaren als het gaat om focus en daardoor het vrijmaken van meer tijd. Meer tijd om te besteden aan die activiteiten waar je een passie voor hebt. Meer tijd vrijmaken voor wat echt belangrijk voor je is.

Gevoel

Een belangrijke bron van stress in ons leven komt voort uit het gevoel dat we een onmogelijk aantal zaken te doen hebben en geen tijd genoeg hebben om ze daadwerkelijk in te vullen. Het is moeilijk om stress te managen als we het gevoel hebben dat er veel te veel taken te doen zijn. We vragen ons dan constant af wat is echt belangrijk. Als we ons overweldigd gaan voelen door wat er gedaan moet worden, maken we to-do lijstjes. Daardoor krijgen we het gevoel georganiseerd te zijn.

Multitasken

Maar we raken al gefrustreerd door het enorme aantal taken die op de lijst staan. Voordat we zelfs maar zijn begonnen met die taken aan te pakken. Vervolgens leidt dit vaak tot een poging om te multitasken, die onze aandacht nog meer breekt.

“Ons denkend brein kan niet multitasken. Het is niet in staat om twee informatiestromen tegelijk te verwerken. Dat betekent dat we, als we willen multitasken, telkens vlinderen van de ene taak naar de andere. “Bij elke onderbreking moeten we ons werkgeheugen weer even schoonmaken, de informatie in het tijdelijk geheugen zetten en nadien weer ophalen. Dat kost tijd. Tot vier keer meer tijd dan normaal.”

Theo Compernolle, Ontketen je Brein (2014)

Oplossing

Enerzijds nemen we vaak een doel en trekken het uit elkaar in een miljoen stukken of anderzijds voegen we het allemaal samen in een abstract geheel. Als je bijvoorbeeld een project aanneemt en alles in één keer probeert te doen, zul je overweldigd worden. En op dezelfde manier, als je een taak opbreekt in te veel kleine stappen, is dat net zo overweldigend, ontmoedigend en frustrerend. Dus, wat is de oplossing?

Chunks

Kun jij heel goed omgaan met meerdere details. Dat heeft geen enkele invloed op het resultaat, hoe goed je daar ook in bent. Want de meeste mensen kunnen zich slechts richten op het in één keer doen van een beperkt aantal zaken. Wanneer de meeste mensen bijvoorbeeld leren, hebben ze de neiging om die zaken die zijn gegroepeerd in drie groepen zich het best te herinneren. En alles boven die drie groepen wordt te veel om te onthouden. Met andere woorden, de meeste mensen hebben de neiging om te stressen bij meer dan drie verschillende stukken (chunks) informatie of taken.

Rem

Als mensen falen in het bereiken van hun doelen, komt dat vaak omdat ze het vermogen of de wilskracht missen om hun doelen te bereiken. Het komt ook door de manier waarop ze zich richten op het aantal items. Of liever gezegd, de manier waarop ze zaken chunken is de rem op hun succes.

Chunking

Door alles wat op je afkomt in ideale stukken te groeperen, kan je brein gemakkelijker anticiperen. Daarmee positioneer je jezelf om je doelen te bereiken en daardoor het gewenste succes te bereiken. De “chunking methode” heeft drie basiscomponenten: vastleggen, het vinden van overeenkomsten en het nemen van actie om het uiteindelijke resultaat te realiseren.

Begin met vastleggen

Om het chunking proces te beginnen, moet je de plannen en ideeën uit je hoofd op papier krijgen (of in de computer of mobiel). Daarom noemen we dit proces “vastleggen” of het “vangen” van alle to-do’s.

Olifanten of Konijnen

“Laat je niet afleiden door konijnen als je op olifanten jaagt”

Elke Geraerts, Authentieke Intelligentie, 2019.

Focus

Het vasthouden van alle plannen en ideeën in je hoofd is gewoon een andere manier om stress toe te voegen aan je leven. Je moet een routine of gewoonte aanleren om altijd alle to-do ‘s vast te leggen. In ieder geval leg je die zaken vast waarmee je iets wilt bereiken of waar je resultaat in wilt behalen. Vergeet nooit dat mensen zich slechts kunnen richten op een beperkt aantal zaken of taken in één keer. Daarom is het kiezen van de juiste focus een noodzaak als je iets wilt bereiken.

Stortplaats

Documenteer de zaken, taken, ideeën, plannen, vergaderingen en alle communicatie die je moet verwerken en leg de gewenste resultaten voor elk item vast. Leg die zaken vast die een must voor je zijn om te bereiken, of het nu gaat om de zaken die je echt wilt of situaties die je aandacht vragen. Schrijf alles op wat je bijvoorbeeld in deze week moet doen. Beschouw deze fase van chunking als een “stortplaats” voor al je gedachten.

Ga dan nu op zoek naar overeenkomsten

Omdat je nu die items hebt vastgelegd die een must voor jou zijn om binnen een periode te bereiken, is daarom de volgende stap in de chunking-methode om te zoeken naar overeenkomsten. Kortom welke items hebben betrekking op financiën, relaties of carrière, enz.?

Betekenis

Chunk die items op de lijst waar alles vastgelegd is. Die overeenkomen met de meest voorkomende gebieden die het leven betekenis geven: gezondheid, jouw normen en waarden, emoties, relaties, tijd, werk/ carrière/ missie, financiën en zelfs spiritualiteit. Dus een kwestie van groeperen.

Neem actie om het uiteindelijke resultaat te realiseren

Nu je de chunking methode hebt gebruikt om deze items samen te groeperen, is het makkelijker om te zien wat het resultaat is dat je wenst. Wat is echt belangrijk? En natuurlijk om de relaties die cruciaal zijn voor je persoonlijke en zakelijke leven te onderhouden en te voeden. Het creëren van meer tijd en het verlagen van stressniveaus is dan het tastbare resultaat.

Excuses

Dit proces levert nooit slechts verminderde stress op, het helpt je om te genieten van de tijd met je vrienden, kennissen en familie. Wanneer de drijfveer het uiteindelijke doel is, in plaats van de noodzaak om items uit een to-do lijst te controleren, zul je jezelf productiever en minder gestrest voelen. Als je je minder gestrest voelt, vind je meer redenen om te handelen. Actie ondernemen in plaats van excuses te maken.

Inspiratie

Wanneer je begint te denken om je to-do’s als clusters (groeperingen) van gewenste resultaten te zien, zul je stress op afstand houden en leren om je te concentreren op je grotere doelen, in plaats van overweldigd te worden met de kleinste details. Waarom? Omdat je geïnspireerd begint te worden, in plaats van gedwongen om door te gaan. En als je je zo geïnspireerd voelt door een doel, kom je met een effectiever actieplan om er te komen.

Kortom

Dus wat is “chunking”? Het is een methode om de details te verminderen. Daardoor maakt het je leven beter beheersbaar. Wat is echt belangrijk? Er zijn namelijk veel zaken die de concurrentiestrijd met de beperkte aandacht die je hebt, aangaan. En daardoor veeleisend zijn en dus stress veroorzaken. Als je geen bewuste inspanning pleegt om op voorhand te beslissen op welke zaken je je gaat richten, zal je leven in dienst staan van de reactie die geëist wordt op dat bewuste moment.  Dat noemen we chaos, de waan van de dag en korte termijn succes. Focus is de ultieme kracht die de manier waarop we denken kan veranderen, de manier waarop we ons voelen en wat we op elk moment doen. Als we onze focus veranderen, veranderen we ons leven. Begin vandaag met “chunking” en verander je mentaliteit om je te concentreren op een betere toekomst.

Heb je daar hulp bij nodig? Raadpleeg dan één van de Resultaat Coaches van de Academie voor NLP. Gewoon Doen! Maak een afspraak!

Verander de stand van je zeilen
Gewoon Doen! Maak een afspraak!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here