In NLP termen is een strategie voor succes een opeenvolging van stappen in iemands denken en voelen. Dit leidt tot een bepaald gedrag of een mentaal vermogen. Daardoor bepalen persoonlijke waarden en de bijbehorende overtuigingen een strategie. Je kunt een strategie bij iemand ontdekken (of bij jezelf) door vragen te stellen. Want dat leidt tot het vinden van de opeenvolging van stappen, die leiden tot een bepaald cognitief vermogen of gedrag. Dat cognitief vermogen kan een creatief denkproces zijn of het vermogen om afgeleid te worden. Het woord vermogen wijst in deze context niet op een positief effect. Iemand kan zichzelf ziek, nerveus of verward maken. Hij doet dat met een specifieke strategie waar hij zich onbewust van is.

“Velen hebben grootse ideeën, maar tussen droom en daad blijven ze steken. Waarom gaan ze nooit over tot actie? Waarom heeft een idee, jouw idee, geen gewenst effect?

Analyseer dan het denkproces om na te gaan waar er verandering nodig is”.

Hoe

Alles wat je doet, begint met een eenvoudige gedachte die naar een andere gedachte leidt, tot er uiteindelijk actie ondernomen wordt. Als dit werkt, gaat alles goed. Als het niet werkt ben je ontevreden met het resultaat, en word je boos, teleurgesteld, onzeker of gefrustreerd. Zie je denkproces als een strategie! Het is de manier waarop je een bepaalde inspanning benadert. Het is het ‘hoe’ om iets gedaan te krijgen. Mensen hebben unieke strategieën voor uiteenlopend gedrag, zoals uitstellen, je slecht voelen, te veel eten, lui zijn, een relatie met een ouder, partner of een van je kinderen beschadigen, angstig worden, stress hebben of slaapproblemen krijgen. Je kunt deze problemen oplossen door je te concentreren op de strategie, ‘hoe’ je het gedrag opwekt.

Waarom

Veel mensen lopen vast omdat ze zich afvragen ‘waarom’, waardoor de dingen vaak erger worden. De waarom vraag eindigt meestal met redenen en excuses, eventueel met verwijten voor anderen of voor jezelf. Als je je vinger kunt leggen op ‘hoe’ je ongewenste resultaten veroorzaakt, heb je meer keuzes om te slagen met een successtrategie.

Wat houdt een succes strategie in?

Alle strategieën bevatten een unieke combinatie van:

  • Persoonlijke waarden;
  • Metaprogramma’s;
  • Overtuigingen;
  • Fysiologie;
  • Innerlijke weergaven;
  • Stemkenmerken.

Het TOTE-Model beschrijft het minimum aantal stappen dat nodig is in een strategie om een mentale toestand of gedrag te bereiken. Er is altijd een ‘trigger’ die de strategie op gang brengt en vervolgens een opeenvolging van Tests en Operaties tot de strategie compleet is; Exit.

  • TEST
  • OPERATIE
  • TEST
  • EXIT

Hoe weet ik wanneer ik dit moet doen? Zoek de ‘trigger’…

Verander de stand van je zeilen
Gewoon Doen! Maak een afspraak!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here