Buiten de kaders denken en doen is belangrijk, maar binnen een kader denken en doen geeft ons overzicht. Focus, Focus, Focus. Het is hoe ons brein werkt. We vinden hokjes nou eenmaal lekker om in te denken. Dat doen we dus ook massaal.

Afstand

Als je dat weet van jezelf dan is het vervolgens belangrijk om met voldoende afstand te kunnen blijven kijken naar je eigen hokje of kader; past hetgeen wat ik doe nog bij mij? Is dit wat ik wil betekenen voor de ander? Wat maakt dat ik zo kritisch of hard naar mijzelf toe kan zijn? Wat heb ik nodig om hierin niet vast te zitten om verder voorwaarts te kunnen creëren in mijn werk en leven?

In je hoofd

Het zit namelijk allemaal in je hoofd. Je brein bepaalt waarop jij je richt. Het brein bepaalt welke prikkels uit je omgeving worden opgepikt en welke informatie uit het verleden wordt gebruikt om ergens op te reageren. Dus: vind het juiste hokje!

Toegang

Zodra duidelijk is waar je naar zoekt, wordt ‘het onderste uit de kan’ gehaald om informatie in het brein te vinden die hierbij past. Het brein haalt beelden en andere prikkels op uit het verleden en combineert ze. Zo krijg je toegang tot onbewuste en bewuste informatie. En tot nieuwe ideeën.

Zwarte Zwanen bestaan

“Waar is ons brein voor gemaakt? Het heeft er de schijn van dat we een verkeerde gebruiksaanwijzing bezitten”.

Nassim Nicholas Taleb: “De Zwarte Zwaan“.

Filteren

Als je focust, gaat je brein aan de slag om de informatie die op je afkomt te filteren. Relevante kansen die voorbij komen, worden nu (tussen al die miljoenen andere prikkels) herkend en gezien. Kun je je voorstellen welke verrassende nieuwe inzichten en mogelijkheden dit je biedt? Een bewuste focus op een onderwerp zorgt ervoor dat al het andere wordt weggefilterd, zodat iemand de focus in al zijn details kan bevatten. Het beperkte bewuste brein wordt zo beschermd tegen nutteloze overbelasting.

Topsporters

Stel daarom ambitieuze doelen. En schrijf op wat je heel graag wilt bereiken. Denk groot (we zijn geneigd om veel te klein te denken). Formuleer dit in de tegenwoordige tijd. Stel je voor hoe het is als je het al hebt gerealiseerd. Doe het elke dag. Dat doen topsporters ook zo. Ze doen alles tweemaal; eenmaal in hun hoofd en eenmaal in het echt. Onze hersenen weten het verschil namelijk niet. Zo zie je de mogelijkheden om jouw specifieke doelen waar te maken. Deze focus helpt je bezig te zijn met ‘wat er voor jou toe doet’.

Contact

Neem contact op met de Academie voor NLP voor een oriënterend gesprek. Gewoon doen!

Verander de stand van je zeilen
Gewoon Doen! Maak een afspraak!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here