De MasterClass NLP “Kijken naar Mezelf” draait om de ervaring en is er één in de serie van 7 MasterClasses NLP. In deze MasterClass NLP “Kijken naar Mezelf” ga je aan de slag met ontwikkelen van nieuw gedrag, het coachen van je gedrag vanuit diverse posities en chunking. Deelname is echter slechts mogelijk als je de MasterClass NLP “Winnen is Beginnen” met goed gevolg heb voltooid. Zonder de uitgangspunten en de basiskennis NLP heeft deelname aan deze MasterClass geen zin. Dus doe eerst de MasterClass NLP “Winnen is Beginnen”.

MasterClasses NLP

Elke MasterClass NLP van de Academie voor NLP, bestaat uit een intensieve 2 daagse training met betrekking tot specifieke topics uit de NLP Practitioner opleiding. Je kunt alle MasterClasses NLP in je eigen tempo volgen. Aan het einde van elke Masterclass NLP vindt een test plaats om te kijken of je in staat bent de theorie in de praktijk te vertalen. Als je met goed gevolg alle MasterClasses hebt doorlopen kom je in aanmerking voor het officiële certificaat NLP Practitioner.

De belangrijkste onderwerpen/ modellen op een rijtje

  • Perceptuele Posities;
  • New Behavior Generator;
  • Chunking.

“Een ware meester leidt geen leerlingen op, maar wederom meesters”.

Albert Einstein

Met de Perceptuele Posities breng je onderscheid aan tussen tenminste drie verschillende gezichtspunten. Bovendien is het één van de manieren waarop NLP je rapport met anderen helpt op te bouwen.

Het lijkt enigszins op het kijken naar een gebouw vanuit alle hoeken; staande voor de ingang, vanaf de achterzijde gezien en in de lucht vanuit een helikopter bekeken. Want door bewust gebruik te maken van verschillende posities geef je jezelf de mogelijkheid informatie te verkrijgen over je eigen manier van communiceren en de manier waarop je resultaat kunt boeken. In de eerste positie ben je zoals je bent. Vandaar “Kijken naar Mezelf”.

De tweede positie geeft je de gelegenheid de werkelijkheid vanuit de subjectieve waarneming van de ander te ervaren. Door in de schoenen van de ander te gaan staan krijg je feedback over jezelf in de eerste positie. Daarnaast kun je de tweede positie gebruiken om iemand te modelleren. Van nature modelleren mensen elkaar. Meestal gebeurt dat impliciet, zoals kinderen hun ouders, of hun onderwijzers modelleren. Soms gebeurt dat expliciet, zoals jongeren hun idool modelleren.

Vervolgens krijg je vanuit de derde positie overzicht over het totaal van de interactie. Van hieruit kijk je terug naar jezelf en de ander(en) om informatie te verzamelen over het proces.

De New Behavior Generator is een model om nieuw of ander gedrag te creëren.

Als je even nadenkt ken je wellicht tal van situaties waarvan je bij jezelf denkt: “Had ik maar niet zo’n last van …….. .’ of “Ik wou dat ik nou maar eens …………… ‘ , . Het gaat hierbij om gedrag, zoals bijvoorbeeld uitstellen van klusjes, te laat op staan, slordig zijn in afspraken, enz.

De New Behavior Generator zal je helpen ander gedrag te implementeren, zodat je tevreden kunt zijn over je eigen functioneren. Het kan ook zijn dat je graag iets zou willen bereiken in bijvoorbeeld sport of een hobby, hetgeen je tot nu toe nog niet gelukt is. Ook daarin kan de New Behavior Generator een goede hulp zijn.

Chunking als NLP-term is het in stukken verdelen van informatie met als doel informatie overzichtelijk te rangschikken waardoor je helder krijgt wat de ander bedoelt.

Mensen neigen ernaar om te generaliseren. Het kunnen generaliseren is een belangrijke vaardigheid want daardoor wordt het mogelijk dat, wat we in de ene situatie geleerd hebben, in andere situaties toe kunnen toepassen of begrijpen. Bijvoorbeeld: we hebben geleerd hoe een stoel er uit ziet en daarom herkennen we alle andere, niet identieke stoelen ook als stoel.

Echter, generalisaties kunnen ons ook beperken. Dit gebeurt als we ons overweldigd voelen. De vaardigheid om te focussen op kleinere, meer specifieke stukjes informatie helpt ons de overweldiging de baas te zijn.

Daartegenover staat dat, als we te veel op details georiënteerd zijn, we onszelf limiteren. We zien door de bomen het bos niet meer. De mogelijkheden die zich buiten onze kleine kaders bevinden zijn buiten onze waarneming. De mogelijkheid om een klein kader te vergroten geeft ons meer perspectief.

Het is nuttig om vaardigheden te ontwikkelen die ons helpen informatie op het juiste formaat te brengen, zodat we er optimaal gebruik van kunnen maken. Chunking is een effectieve manier om dit te doen.

Interesse in de MasterClass NLP “Kijken naar Mezelf”?

Gewoon doen! Maak een afspraak!

Verander de stand van je zeilen
Gewoon Doen! Maak een afspraak!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here