Leo Janse, mijn NLP Goeroe vertelde mij eens dit verhaal. Een mooi relaas dat precies beschrijft hoe je een Well Formed Outcome overal kunt gebruiken, een succes strategie dus. Zijn verhaal speelt zich af in Sagres, in de Algarve. Daar waar altijd een ondergaande zon is. Eind september, herfst in de Algarve. Een warme dag en te warm voor de tijd van het jaar. In ieder geval volgens mijn Portugese vriend, Josefa. Jaren geleden troffen wij elkaar bij de internationale NLP-opleidingen ergens in Europa en later in Amerika. We wandelen langzaam richting vuurtoren om daar, op deze zuidelijkste punt van Europa, te ervaren wat de ondergaande zon met ons doet.

Verlangen

Bovendien liggen aan de overkant de Bahama’s, Antillen, Venezuela en Suriname. Immers zijn dat tropische oorden waar een hoop verlangen naar is. De Atlantische oceaan is deze avond rustig, elke stap dichter naar de oceaan ruiken wij de zee. Enerzijds “aguardiente” en anderzijds de ondergaande zon hebben ervoor gezorgd dat ons gesprek een sterk filosofisch en toekomstgericht karakter krijgt.

Contact met Moeder Aarde

We zoeken een plek waar we in alle rust kunnen praten over mijn toekomstplannen. We “leggen” ons in alle rust weg aan de voet van de vuurtoren en maken contact met de aarde. Het beton verwarmt onze rug en wij voelen beiden dat woorden voor later zijn, ik zak weg in mijn gedachten, mijn mijmeringen en fantasie. De ondergaande zon zakt verder weg.

Specifiek

Ik sluit een beetje mijn ogen en kijk door mijn wimpers. Steeds duidelijker krijg ik een beeld van wat ik wil, ik merk dat ik heel specifiek, concreet kan opnoemen wat ik wil en wat ik ga doen wanneer ik weer thuis ben. Langzaam laat ik de kleuren van deze avond vervagen achter mijn ogen. Mijn toekomst gaat steeds dichterbij komen en overgaan in het heden.

Positief

Het belangrijkste wat ik me realiseer is welke weg mijn meesters, die ik bewonder, hebben afgelegd. Kortom, een weg waar ratio, emotie en techniek samenkomen. Een weg die vraagt om tijd en geduld, oefenen en leren kijken En boven alles focussen op wat ik wil, en mijn kwaliteiten inzetten om te bereiken wat ik voor ogen heb. En daarmee genieten van het glas dat half vol is.

Eigen Beheer

Op deze avond weet ik het zeker, er is er maar één, die ervoor gaat zorgen dat mijn ideeën worden omgezet in actie, in resultaat.

Ecologie en Resultaat

Nu ik me hier in de Algarve overgeef aan de vallende avond en de natuur mij leert wat mogelijk is, verheug ik me op mijn thuiskomen in Nederland. Ik wil mijn plannen delen met mijn collega’s en mijn geliefden zodat ook zij weten welke stappen we samen gaan zetten om te komen tot een geweldig resultaat.

Ondergaande zon

Inmiddels is de zon bijna onder, ik krijg het koud maar geniet van alle blauwen en zwarten die als glinsteringen langzaam naar de kust rollen. Ik ervaar deze avond als een geschenk. Mijn Portugese vriend Josefa heeft zijn sigaret uitgedrukt. Deze avond heeft ons beiden goed gedaan en in het donker van de avond, in afwachting van de nacht lopen we terug naar het dorp. We kijken elkaar aan, nog één “aguardiente”!

“Als je acties anderen inspireren om meer te dromen, meer te leren, meer te doen en meer te worden, ben je een leider”.

John Quincy Adams

Well Formed Outcome

Bovenstaand verhaal geeft aan hoe je in elke situatie een “Well Formed Outcome” als NLP-model kunt gebruiken en daarmee een gewenst resultaat benoemt. Het help om inzicht te krijgen in een huidige en gewenste situatie. Om de huidige toestand te verhelderen kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat is er specifiek aan de hand?
  • Wat belet je om je doel te bereiken?
  • Hoe weet je dat dit een probleem is?
  • Wat levert dit probleem je op?
  • En wat veroorzaakt dit probleem?
  • Wat zie je, hoor je en/ of voel je?
  • Interne Dialoog: wat zeggen de stemmetjes in je hoofd tegen elkaar?

Bronnen

Vraag jezelf daarna af wat je nodig hebt om je doel, het gewenste resultaat te bereiken. Als je het gewenste resultaat op je netvlies hebt staan, loop je de volgende vragen aan de hand van dat gewenste resultaat door. Dat doe je aan de hand van de “S.P.E.E.R.” exercitie. En altijd in deze volgorde. Want als je op één van de vragen “nee” dient te antwoorden ga dan terug naar de eerste vraag (“S”), want je gewenste resultaat is onvoldoende specifiek voor jou.

Specifiek?         

Wat is dat voor jou? Is het gewenste resultaat specifiek genoeg voor je? Kun je het daarbij horende concrete gedrag, horen, zien en voelen? Als dat onvoldoende specifiek is dan kun je “Chunking” gebruiken om het gewenste resultaat in een kleinere brok op te delen. “First things first”.

Positief?            

Is het gewenste resultaat positief verwoord? Als dat een negatief antwoord geeft, vervolgens “Positief Herkaderen”, totdat je het doel positief kunt samenvatten.

Eigen beheer?  

Heb je het in eigen beheer? Kun je dit zelfstandig uitvoeren zonder de afhankelijkheid van een ander? Welke al aanwezige bronnen kun je hierbij aanspreken (bijvoorbeeld kennis, netwerk)?

Ecologie?          

Is het gewenste resultaat goed voor jezelf? En ook voor je omgeving, gezin, familie, vrienden, kennissen en collega’s? Wat is het effect van de door jou gewenste verandering? Past die verandering in jouw normen en waarden structuur? Wat zijn de effecten op je omgeving en kun je die accepteren?

Resultaat?        

Onder welke omstandigheden, waar, wanneer en met wie, heb je dit resultaat bereikt? Is het gewenste resultaat visueel meetbaar? Wat zie je dan? Auditief meetbaar? Wat hoor je? En is het kinesthetisch meetbaar? Wat voel je dan?

Volgorde

Kortom, als je het S.P.E.E.R. model van boven naar beneden doorloopt en als het antwoord op een vraag “nee” is of als je ergens geen bevestigend antwoord op kunt vinden, dan ga je terug naar het begin (“S”). Je formulering van het gewenste resultaat is dan onvoldoende specifiek.

Start

Als je op elke vraag bevestigend kunt antwoorden is je Well Formed Outcome klaar en kun je de acties oppakken om resultaten te halen. De vraag die je je nu stelt is: Hoe ga ik dit oppakken? Als je daar onvoldoende antwoord op hebt, dan weer van voren af aan beginnen.

Future Pace

Hoe weet je wanneer je hebt bereikt wat je wilt? Bepaal of het “bewijs” waar je op bent gericht, relevant is en voor jou op tijd (snel genoeg). Dat kun je doen door er een “Future Pace” op los te laten. Je stelt daarmee een situatie in de toekomst voor en ziet jezelf in een situatie met ander “nieuw” gedrag. Wanneer ga je het doen? En waar? Hoe? Wat ga je missen? En is dat oké voor je? Ook hier geldt weer als je je er niks bij kunt voorstellen, dan met S.P.E.E.R opnieuw starten.

Contact

Wil jij ook eens mijmeren over gewenste resultaten en je daarbij laten begeleiden door de Academie voor NLP? De ondergaande zon visualiseren we er dan bij. Neem dan contact met ons op! Gewoon doen!

Academie voor NLP Contact