Gisterochtend maakte ik een praatje met mijn buren. Hun camper stond voor de deur en ze stonden op het punt om te vertrekken. De natuur in, even de rust opzoeken. De huidige chaos en crisis had ze aardig bij de keel gegrepen. Een aantal jaren geleden hebben ze beiden gekozen voor een vervroegd pensioen. Gladiatoren die de arena verlaten hebben, weg van de stress en constante veranderingen. En nu genieten van hun vrije tijd. Echter, deze crisis deed ze de moed in de schoenen zakken.

Momenten

Ze missen hun kleinkinderen. Zien om zich heen paniek, hysterie en chaos. Iedereen heeft een mening, alleen zeggen ze niets. Economisch zijn de vooruitzichten slecht. Hoe ziet de toekomst voor hun kinderen eruit? Slapeloze nachten hebben ze ervan. En dat terwijl ze de arena al verlaten hebben. Tijd om even het hoofd leeg te maken en erop uit te trekken, ondanks alle beperkingen die nog gelden. Ik beken eerlijk dat er momenten in deze crisis zijn waarbij bij mij ook weleens de moed in de schoenen zakt.

Hoezo?

Dat zijn die momenten waarop het nieuws mij ook bij mijn keel grijpt. Als ik hoor dat een bestuurder van KLM een bonus krijgt van bijna 8 ton, terwijl dat bedrijf met 2 tot 4 miljard door de belastingbetaler op de been wordt gehouden (KLM Takes Care!). En als ik hoor dat een bedrijf als booking.com ondersteund wordt, terwijl het een overbodige schakel is in de keten die zich er gewoon tussen gewrongen heeft. En ook strooit met dividenden van miljarden. Dan voel ik de moed in de schoenen zakken.

Meer

Vooral op het moment dat ik dan van de Belastingdienst te horen krijg dat ik mijn aanslag over 2018 echt niet in meer dan 12 termijnen kan voldoen, zakt ie snel naar beneden. Maar mijnheer de Belastingdienst: ik heb momenteel geen inkomen door de crisis? Niets mee te maken! En als ik dan hoor dat diezelfde Belastingdienst op een criminele manier met de belastingbetaler in de “toeslagenaffaire” omgaat terwijl er geen enkele actie ondernomen wordt om gedupeerden in het gelijk te stellen, zakt de moed steeds harder mijn schoenen in.

Negatiever?

Half Groningen staat op instorten en we laten ze daar gewoon in hun sop gaarkoken, terwijl er ondertussen onderhandeld wordt met Shell over een tegemoetkoming. Daarbij eisen Spanje en Italië schenkingen van de EU en geen leningen. Want jullie kunnen het makkelijk missen Nederland. Hoe zit dat met onze horecaondernemers, sportscholen, andere kleine ondernemers en zzp’ers dan? Te laat, de moed zit al in de schoenen.

Gedachten

Ik betrap me er dan op te verzanden in negatieve gedachten en dat is een neerwaartse spiraal. Er zijn altijd situaties waarin negatieve gedachten alle andere gedachten overschaduwen en er geen ruimte meer is voor positieve dingen. Dergelijke situaties komen geregeld voor. Hoe stop ik mijn negatieve gedachten, vraag ik mezelf dan af. Als je ooit jezelf die vraag gesteld hebt, voel je zo’n enorme opluchting omdat je het antwoord al weet. Want in principe is het heel eenvoudig. Hoe stop je negatieve gedachten? Je focust jezelf gewoon op positieve, mooie en goede gedachten!

Stoppen

Wanneer je probeert negatieve gedachten te stoppen en je richt op wat je niet wilt, dat zijn die negatieve gedachten, dan komen ze juist in overvloed. Daarom verdwijnen negatieve gedachten nooit als je erop blijft focussen. Het “stoppen” gedeelte is irrelevant, want negatieve gedachten blijven dan de focus. Het maakt niet uit of je probeert om negatieve gedachten te stoppen of ze te controleren of ze weg te duwen, het resultaat is hetzelfde. Je focus ligt op negatieve gedachten en ons brein is in zijn nopjes, want daar is ons brein zeer bedreven in.

Positief

De waarheid is altijd eenvoudig en gemakkelijk. Om negatieve gedachten te stoppen, kun je gewoon goede gedachten zaaien! Denk bewust aan positieve gedachten. Een simpele manier is bijvoorbeeld om die zaken die je dagelijks als normaal ervaart, te waarderen. Waardeer je gezondheid, huis, familie, werk, vrienden, omgeving, maaltijden, huisdieren en de schoonheid van de dag. Complimenteer en bedank al die zaken eens. Dan is het eerste zaadje geplant en je brein kan niet anders als de negatieve gedachten naar de achtergrond verplaatsen. Elke keer als je zegt “dank je” is dat een goede gedachte volgens de Zuid-Koreaanse leraar en schrijver van het zenboeddhisme Haemin Sunim. Als je meer en meer goede gedachten zaait, zullen de negatieve gedachten worden weggevaagd. Waarom? Omdat je focus ligt op goede gedachten en waar je je op richt krijgt de volle aandacht van ons brein.

Rationele effectiviteit

Elke dag gaan er duizenden gedachten door je hoofd. Een groot deel van deze gedachten is negatief, zelfs als je je er helemaal niet bewust van bent. Die gedachten slagen erin om je heel slecht te laten voelen. Vaak zijn het niet de gebeurtenissen en situaties in je omgeving die verdriet, woede, angst of nervositeit veroorzaken, maar je manier van denken en beoordelen die tot deze specifieke gebeurtenis zal leiden.

“Het zijn niet de dingen die ons problemen bezorgen, maar de manier waarop we ze zien”.

Epictetus

Beheersing

Zoal gezegd ontstaan de meeste gedachten onbewust. Je kunt ze niet controleren. Er is alleen controle met bewust denken. Als je dat wilt door goed te kijken naar je gedachten. Door goed te observeren, luisteren en te kijken, verliezen gedachten een groot deel van hun kracht, omdat ze een afstand creëren tussen jezelf en de gedachten en zich er niet langer mee identificeren.

Oefenen

Door alleen naar je negatieve gedachten te kijken, ze niet te veroordelen en ze om te zetten in positief denken, zullen ze vroeg of laat in het niets oplossen. Als er negatieve gedachten opkomen, kun je de positie van de neutrale waarnemer innemen zonder jezelf te veroordelen of je erin te verliezen. Natuurlijk is dit vaak een uitdaging. Omdat onze gedachten standvastig en volhardend zijn. Oefen daarom om een betere relatie met je negatieve denkwijze te krijgen en besef dat lelijke gedachten en gevoelens bij het leven horen. Dat is helemaal oké!

Techniek

Pak voor de gein eens een ongewenste gedachte aan. Hieronder volgen vijf stappen die je kunnen helpen.

  1. Kies een onaangename herinnering, angst of negatieve mentale toestand en visualiseer deze tot in het kleinste detail. Doorleef elk gevoel, geluid en bijbehorende beelden. Hiermee activeer je je zintuigelijke “organen”;
  2. Denk vanuit deze sterke negatieve gevoelens, nu aan iets aangenaams en positiefs. Bijvoorbeeld een mooie herinnering of een positief beeld. Deze “foto’s” dienen je aan te spreken en wekken daarmee een gelukkig gevoel op. Dompel jezelf onder in positiviteit;
  3. Creëer nu twee “frames” in je hoofd. Een groot en een klein onopvallend frame. In de grote lijst verpak je alle negatieve herinneringen met bijbehorende indrukken. De aangename en positieve beelden plaats je in het kleine frame. De grote lijst plaats je denkbeeldig voor je, in het midden van je gezichtsveld. Het kleine frame staat aan de rand van je gezichtsveld;
  4. Nu verwisselen we de frames van grootte. Maak het kleine frame groot en het grote frame heel klein. Laat het negatieve beeld daarmee wazig en onherkenbaar worden, terwijl de positieve beelden die groter worden, helder en herkenbaar worden. Dit proces dient snel te gebeuren. Maak daarbij een “sissend” geluid. “Swishhhhhhhhhhhhhhhhhh”.
  5. Herhaal dit proces totdat er automatisch een aangenaam gevoel en positieve gedachten ontstaan wanneer negatieve gedachten je brein binnen dringen!   

“Als de moed je in de schoenen zakt, ga dan gewoon op je kop staan”.

Contact

Zakt jou ook wel eens de moed in de schoenen? Gedachten hebben een grote macht. Er zijn echter situaties waarin het denken totaal geen toegevoegde waarde heeft. Vaak is het beter om los te laten en gewoon geen aandacht te besteden aan je gedachten.  Met NLP-technieken kun je eindelijk je negatieve gedachten loslaten en je denk- en gedragspatronen veranderen. Wil daar meer over weten? Neem dan contact op met de Academie voor NLP en praat eens met een personal coach. Gewoon doen!

Neem Contact met ons op! Gewoon Doen!