Als een manager tegen je zegt dat een specifieke collega van je aartslui is en dat je die in het oog moet houden, dan zou het kunnen dat je hem gelooft. En daarna ga je die collega in de gaten houden. Het is een feit dat die manager jou direct aansprak, echter zijn verwijzing naar de luiheid van je collega is een overtuiging en die is gemakkelijk over te nemen. Als we aanvaarden dat onze overtuigingen waar zijn, raken we verstrikt in de overtuiging. We zoeken dan nog onvoldoende naar oplossingen of alternatieven en aanvaarden de veronderstelling in onszelf. Overtuigingen zijn heel krachtig en je dient opmerkzaam te zijn dat je geen overtuigingen hebt die je belemmeren.

Discussie

Overtuigingen kunnen je beperken of je juist vooruit stuwen en meestal zijn ze op heel weinig bewijzen gebaseerd. Als we luisteren naar de uitspraken van andere mensen, hebben we de neiging om aan te nemen wat ze zeggen en dan reageren we met onze eigen ervaringen, waarbij we vaak oplossingen geven. Het lijkt onbeleefd om ter discussie te stellen wat anderen zeggen, tenzij we daar een echt en duidelijk belang bij hebben. Dat zegt echter ook iets over je eigen uitspraken. Wellicht belemmeren sommige uitspraken je in je mogelijkheden, maar worden ze gewoon nooit ter discussie gesteld.

Rugzak

Dus als je je hele leven een rugzak met overtuigingen mee moet sleuren over je leven, werk, relaties, vriendschappen en familie, zou het toch fijn zijn dat die overtuigingen je kracht geven en je naar succes leiden in plaats van je mogelijkheden te beperken.

Krachtig

Niets in deze wereld is zo ongrijpbaar maar toch zo krachtig als onze overtuigingen. Ze hebben de macht om de richting van ons leven te dicteren, de goede of de slechte kant op. En ze komen schijnbaar uit het niets. Maar ze komen toch ergens vandaan. Waar komen je overtuigingen dan eigenlijk vandaan?

Naakt

Je komt naakt op deze wereld. Dus word je geboren zonder kleren en zonder enige vorm van kennis. En je dient nog alles aan te leren. Je kopieert als kind van je naasten, zoals je ouders, familie, onderwijzers, geestelijken et cetera. En dus neem je ook normen, waarden en overtuigingen over. Die blijven tot en met je volwassenheid aan je “plakken” en dan kunnen ze je belemmeren, want ze zijn van een ander.  

Onbewust

De meeste mensen zijn zich volledig onbewust van de kracht die hun eigen gedachten hebben. Overtuigingen dragen emotie en emotie verandert in actie. Die overtuigingen beïnvloeden dan onze manier van leven. Of je nu negatieve of positieve overtuigingen hebt over relaties, financiën of je eigen capaciteiten, ze vormen allemaal het pad dat we je “leven” noemen.

Voorbeelden

Eerst een aantal negatieve voorbeelden. Ik kan de waarheid nooit vertellen, want ze zullen dan over me oordelen. Of ik blijf ver weg van deze persoon, anders breekt hij me. Alles wat ik probeer gaat fout, krijg niets voor elkaar. Of ik iets te bieden heb? Nee, helemaal niks. Ik vraag ook nooit wat ik wil, want meisjes die vragen worden overgeslagen. Mensen zijn allemaal onbetrouwbaar, want ik ben vaak besodemieterd. Vrouwen kunnen geen autorijden. Met mijn dromen volgen ben ik gestopt, want stel je voor dat ik daarin faal. Ik kan dat niet, omdat…. Et cetera.

Positief

En hier enige positieve voorbeelden. Ik heb controle over mijn eigen leven. Het is het resultaat van hoe ik reageer op kansen en uitdagingen. Ik alleen ben verantwoordelijk voor de keuzes die ik maak. Kansen, kansen, kansen, meer dan ik kan zien… Ik heb geen goedkeuring van anderen nodig om succes te hebben. Ik ben de regisseur van mijn eigen toekomst. Liefde, energie, positiviteit, geluk, kansen en succes zijn er in overvloed. Dat is gewoon zo! Wat een ander van me vindt, is geen zaak die mij aangaat. Iedereen, en alles is met elkaar verbonden. Je krijgt meer gedaan als je hulp vraagt.

Veranderen

Negatieve gedachten hebben, wil nog niet zeggen dat je er voor altijd mee opgescheept blijft zitten. En ook niet met die beperkende overtuigingen die je als kind hebt ontwikkeld. Je kunt er nieuwe overtuigingen voor in de plaats stellen. Negatieve overtuigingen kunnen worden veranderd. Het enige wat nodig is, is een beetje dieper graven. En daarbij kun je de loop van je leven ten goede veranderen. Hieronder zijn een aantal stappen om negatieve gedachten te veranderen in positieve overtuigingen:

Stap 1: Onderzoek de intentie van je overtuigingen

Voelen ze goed of slecht? Met andere woorden, hebben je overtuigingen een positieve of negatieve gevoelswaarde? Positieve overtuigingen verzetten bergen. Destructieve overtuigingen kijken alleen maar naar die bergen. Kortom, je staat stil. Als je een stapje terug doet en er echt over nadenkt, hoe beïnvloeden je overtuigingen dan je leven? Heb je negatieve overtuigingen in één van onderstaande gebieden? Als dat zo is, is het tijd om ze nu om te draaien. Neem even de tijd om ze tegen het licht te houden: Wat zeg je tegen jezelf in relatie tot deze onderdelen in je leven?

  • Toekomst;
  • Carrière;
  • Kansen die het leven je biedt;
  • Relatie;
  • Financiën;
  • Gezondheid

“Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje”

Mijn Oma

Stap 2: Draai je negatieve overtuigingen om in positieve overtuigingen

We hebben geen beperkingen in het leven. De enige beperkingen die we hebben zijn die beperkingen, die we onszelf opleggen. Denk eens na over de negatieve vooruitzichten van de gebieden uit de eerste stap. Vraag jezelf af of dat waar is. En hoe je dat weet? Geloof je bijvoorbeeld dat je nooit nog meer carrière kunt maken, dat je bij de top bent aangekomen. Maar is dat waar? En hoe kan je weten dat dat waar is? Wat levert je dat op om deze overtuiging te hebben? En wat zou je zijn als een ander overtuiging had?

Vindingrijkheid

Als je je denken verandert naar een reeks van krachtige overtuigingen, zul je merken dat je waarschijnlijk “excuses” verzint.  Het gaat meestal niet om een gebrek aan middelen, maar om een gebrek aan vindingrijkheid. Misschien heb je onvoldoende energie er aan besteed, je erbij neergelegd. Of misschien zet je niet de tijd in die nodig is om verder te groeien op je werk, binnen je organisatie. Misschien moet je je aanpak veranderen. Een andere strategie bepalen.

Onderdompeling

Welke overtuigingen ben je klaar om te laten vallen? En welke overtuigingen ga je adopteren? Alle persoonlijke doorbraken beginnen met een verandering in overtuigingen. Als je wilt beginnen met het bouwen van creatieve overtuigingen die je aansporen tot positieve acties, positieve relaties en positieve beslissingen, overweeg dan om jezelf te “trakteren” op een totale onderdompeling in de principes die je in staat stellen om te veranderen.

Uitkomst

Je overtuigingen worden je gedachten, die uiteindelijk je daden worden. Wil je leven op een manier die de uitkomst zijn van je negatieve gedachten, of die de uitkomst zijn van je positieve overtuigingen? Wat wordt jouw verhaal? Wat geloof je dat je lot is? Versterken die overtuigingen je of weerhouden ze je van een gelukkig en vervuld leven?

Selffulfilling prophecy

De meesten van ons maken geen bewuste beslissing over wat we geloven. Het maakt niet uit hoeveel goeds er gebeurt, we geven het slechte altijd meer aandacht. En daarmee geven we de pijn en strijd meer kracht. Daarom zijn we uniek en bedreven in het vinden van meer specifieke ervaringen om die verhalen te staven. Want hoe meer referenties onze overtuigingen ondersteunen, hoe valide ze voor ons worden. Omdat beperkende overtuigingen van invloed zijn op hoeveel actie we ondernemen, wat vervolgens van invloed is op de resultaten die we krijgen, wat op zijn beurt onze beperkende overtuigingen versterkt. Het is een selffulfilling prophecy waarin we onze eigen ergste vijand zijn.

Beslis!

Het komt allemaal neer op het maken van de bewuste beslissing om jezelf te herstellen met positieve overtuigingen. Positieve overtuigingen helpen je de overgang naar een nieuwe “state” te maken. Een “state” van absolute zekerheid, waarin je gelooft dat je grote dingen kunt bereiken. Je weet het! Want als je zeker bent over je potentieel, onderneem je enorme actie. En als je enorme actie onderneemt, krijg je enorme resultaten, waardoor je gelooft dat je niet alleen in staat bent, maar ook voorbestemd bent voor een rijk gevuld leven.

Contact

Je wilt een beter leven. Je wilt je volledige potentieel vrijmaken. Dus, is het niet tijd dat je eraan begint? Iedereen verdient zijn eigen NETFLIX serie. Overtuigingen hebben de kracht om te creëren en de macht om te vernietigen. Mensen hebben het geweldige vermogen om enig vorm van betekenis te geven aan een ervaring uit hun leven, die ze naar beneden haalt of die letterlijk hun leven kan redden. Hulp nodig bij het vorm geven aan je positieve overtuigingen? Neem contact op met ons, voor een oriënterend gesprek.

Verander de stand van je zeilen
Gewoon Doen! Maak een afspraak!