Diep in mijn binnenste voelt het voor mij of we allemaal met elkaar verbonden zijn. Natuurlijk, we zijn individuen, verantwoordelijk voor onze eigen oordelen en we beschikken over een vrije wil, maar we maken deel uit van iets dat groter is. Sommigen noemen dit misschien het “collectieve onderbewustzijn”. Anderen spreken wellicht van “geest” of “levenskracht”. Maar hoe het ook moge heten, ik put vertrouwen uit het besef dat we niet compleet losstaan van elkaar, evenmin als van de aarde en het leven op aarde. Dat gevoel van “verbinding” brengt wel bepaalde verantwoordelijkheden met zich mee.

Individuen

Verantwoordelijkheidsbesef vormt de basis van iemands waarden-systeem. Vergeet voor het moment eens dat we allemaal individuen zijn. Hoe verantwoordelijk voel jij je om je werk goed te doen. Om iets te betekenen voor de mensen die je na staan in je persoonlijk leven. En voor de mensen die gebukt gaan onder enige vorm van discriminatie. Hoe verantwoordelijk voel jij je voor het halen van jouw doelen in dit leven? Ben je succesvol op elk van deze specifieke onderdelen? Hoe verbonden ben je? Is er wel verbinding met je doelen? Heb je succes?

Definitie

Succes in het bedrijfsleven en in ons persoonlijke leven betekent voor verschillende mensen, verschillende dingen. En zou inderdaad voor verschillende mensen, verschillende dingen moeten betekenen. Of jij je succesvol voelt, hangt namelijk af van hoe je succes definieert. En ook van de offers die je bereid bent om te maken en te accepteren, en te omarmen. En dat terwijl je ondertussen jouw individuele definitie van succes nastreeft. Is er wel verbinding? Er is slechts één echte manier om succes te definiëren. Bepalen of je succesvol bent is gebaseerd op het beantwoorden van slechts één vraag: Hoe gelukkig ben ik?

Hoe gelukkig ben je?

Jouw niveau van succes is uitsluitend gebaseerd op het antwoord op die vraag. Zeer succesvolle mensen (althans in termen van hoe in deze maatschappij “succes” typisch wordt gemeten) hebben de neiging om onmogelijk lange uren te werken omdat ze zich bijna uitsluitend richten op het opbouwen van hun carrière of bedrijf. In veel gevallen (sommigen beweren in de meeste gevallen) is hun persoonlijke en gezinsleven tot op zekere hoogte slachtoffer van die focus. Er is geen verbinding meer.

Keuzes

Is dat een eerlijke afweging? Eerlijk of oneerlijk is irrelevant, want afwegingen en keuzes maken is onvermijdelijk. Als je serieus geld verdient of een gigantische omzet draait met bijbehorende winst, maar ongelukkig bent op persoonlijk niveau heb je waarschijnlijk onvoldoende het feit omarmd dat ongelooflijk zakelijk succes vaak een zware tol eist in relaties. Als je dat zo voelt dan zijn andere dingen duidelijk toch belangrijk voor je, naast alleen zo veel mogelijk geld verdienen. Je mist dan verbinding.

Onvoldoende

Als je aan de andere kant elke dag om klokslag 16:00 uur naar huis vertrekt, dan kun je een rijk en gevarieerd persoonlijk leven leiden. Maar misschien ben je dan wel ongelukkig op materieel niveau. Je hebt dan het feit onvoldoende omarmd, dat het beroep (of carrière) dat je gekozen hebt en de manier waarop je dat invult, je nooit rijk zal maken. Persoonlijke tevredenheid is leuk, maar voor jou is het onvoldoende. Is er wel verbinding?

Focus

Dat komt omdat je baan, je beroep, je familie en je vrienden, je persoonlijke bezigheden, enz., dus geen enkel aspect van je leven, los gezien kunnen worden van al het andere. Er is altijd een verbinding. Elk aspect is een permanent onderdeel van een geheel. Door meer focus op het ene gebied te leggen, wordt de focus op een ander gebied automatisch verminderd. Het is dus zorg om heel specifiek met die focus om te gaan.

Meer

Wil je meer geld verdienen, carrière maken, een succesvol bedrijf opzetten? Of wil je meer tijd met familie? Wil je anderen helpen? Vrijwilligerswerk oppakken? Wil je een hobby uitoefenen? Dat kan, maar dan zul je daar iets voor op moeten geven. Denk eens na over wat je motiveert. Wat wil je bereiken voor jezelf en je omgeving (gezin)? Wat waardeer je het meest, geestelijk, emotioneel en materieel? Dat zijn de dingen die je gelukkig zullen maken en als je ze nalaat zul je ongelukkig zijn. Dan is er verbinding. Of is dat te simpel?

Simpel?

Klinkt het simplistisch? Denk dan eens aan al de mensen die je kent die klagen over de resultaten van het pad dat ze bewust kozen om te volgen. Een kennis van mij bijvoorbeeld klaagt voortdurend over zijn salaris. Hij vindt dat zijn salaris onvoldoende in overeenstemming is met zijn opleiding en ervaring. En daarmee geeft die “fooi” op geen enkele manier erkenning aan zijn werkelijke waarde voor de samenleving.

Kiezen

Hoewel ik het met hem eens ben, is er wel een probleem; hij werkt in het onderwijs. En we weten dat je van werken in het onderwijs geen miljonair wordt, toch? Daarbij is het nooit te vergelijken met de verdiensten in het bedrijfsleven. Mijn kennis weet en wist dat ook. Hij wist voordat hij een opleiding in die richting koos wat de gemiddelde verdiensten in het onderwijs zijn. Eerlijk of oneerlijk, zijn inkomen is bijna precies wat hij van tevoren dacht dat het zou zijn. Toch maakt het hem gek en dit onderwerp kost hem een enorme hoeveelheid aan emotionele energie. Is er wel verbinding?

Onvoldoende

Dus af en toe zeg ik: “Als je jezelf onderbetaald voelt en het je zoveel raakt, denk ik dat je het aan jezelf verschuldigd bent om iets anders te doen”. “Maar ik kan me niet voorstellen iets anders te doen. Ik hou van lesgeven”, antwoordt hij dan. Is dat voldoende. Houd je er genoeg van? Is er wel verbinding? Als hij echt van lesgeven hield, kon hij beter het onvermijdelijke accepteren: de financiële afweging.

Dus: Ben je gelukkig?

Het definiëren van succes is belangrijk, maar een heldere blik werpen op de impact van je eigen definitie daarvan is nog belangrijker. Zoals bij de meeste dingen is je intentie belangrijk, maar de resultaten daarvan geven de echte antwoorden.

Accepteren

Als het helpen van anderen door middel van sociaal werk jouw definitie van succes is, dan heb je een fatsoenlijk leven, maar je zult daar nooit rijk van worden. Dat feit dien je dan te omarmen. Als je gelukkig bent, heb je dat waarschijnlijk al gedaan. Als het bouwen van een 100 miljoen euro bedrijf je definitie van succes is en je een gezin hebt, zal het bijna onmogelijk zijn om een rijk en betrokken gezinsleven te hebben. En ook dat feit dien je te omarmen. Als je gelukkig bent, heb je dat waarschijnlijk al gedaan.

Stilstaan

Dus, vergeet de traditionele definities van succes. Vergeet wat andere mensen daarvan vinden en hoe ze daar over denken. Vraag jezelf eens af of je je gelukkig voelt. Dat geldt voor werk, gezin, omgeving, hobby’s en sociale betrokkenheid bij de maatschappij. En zeker nooit slechts op die vluchtige momenten waarop je iets alleen voor jezelf doet. Sta daar eens bij stil. In algemene zin. Als je het gevoel krijgt gelukkig te zijn, ben je succesvol. Hoe gelukkiger je bent, hoe succesvoller je bent.

Heroverwegen

Als je ontevreden bent, is het tijd om te heroverwegen hoe je succes definieert en veranderingen kunt aanbrengen in je professionele en persoonlijke leven die aansluiten bij die definitie. Want wat je nu doet, gaat dan nooit voor jou werken. En daar is het leven veel te kort voor (kreeg je ook dat gevoel tijdens de covid-19 “lockdown”?). De Academie voor NLP geeft je een zetje. Geluk, in je zakelijke en persoonlijke leven is namelijk vaak een kwestie van inleveren, niet toevoegen. Denk er bijvoorbeeld eens aan wat er gebeurt als je stopt met het volgende gedrag.

Gedrag: Indruk maken

Niemand houdt van je kleren, je auto, je bezittingen, je titel of je prestaties. Dat zijn allemaal “dingen”. Mensen vinden je spullen misschien leuk, maar dat betekent niet dat ze jou leuk vinden. Natuurlijk, oppervlakkig lijkt dat wel zo. Maar oppervlakkig is ook onwezenlijk. En een relatie die niet gebaseerd is op inhoud is geen echte relatie. Echte relaties maken je gelukkiger en je zult alleen echte relaties krijgen als je stopt met indruk te maken en gewoon jezelf te zijn.

Gedrag: Vastklampen

Als mensen bang of onzeker zijn, houden ze zich stevig vast aan dat wat ze weten, zelfs als wat ze weten bijzonder slecht voor ze is. De afwezigheid van angst of onzekerheid is geen geluk. Het is gewoon een afwezigheid van angst of onzekerheid. Vasthouden aan wat je denkt dat je nodig hebt zal je ook nooit gelukkiger maken. Maar loslaten wel, zodat je kunt focussen op datgene wat je wilt bereiken en verdient. Zelfs als je er onvoldoende in slaagt om te krijgen wat je wilt, zal de “poging” alleen al, een beter gevoel geven over jezelf.

Gedrag: Zeuren

Je woorden hebben macht, vooral over jezelf. Zeuren over je problemen maakt dat je je slechter voelt, nooit beter. Als er iets mis is, verspil geen tijd met klagen en zeuren. Focus je energie op de inspanning om de situatie te verbeteren. Tenzij je er eeuwig over wilt zeuren, dan zul je dat uiteindelijk ook doen. De vraag is wat dat oplevert? Dus waarom tijd verspillen? Repareer het nu! Praat over hoe je dingen beter kunt maken en veranderen, zelfs als dat een gesprek alleen met jezelf is. En doe hetzelfde met je vrienden of collega’s. Wees niet alleen de schouder waarop ze huilen. Vrienden laten vrienden nooit alleen maar zeuren. Vrienden helpen vrienden hun leven beter te maken.

Gedrag: Bang zijn

We zijn allemaal wel eens bang. Angstig voor wat wel of niet kan gebeuren, of voor wat we niet kunnen veranderen, wat we niet kunnen doen of hoe andere mensen ons zouden kunnen waarnemen en over ons denken. Dus is het makkelijker om te aarzelen, om te wachten tot het juiste moment, om te beslissen dat we een beetje langer moeten nadenken of wat meer onderzoek moeten doen of nog een paar alternatieven willen verkennen of… Ondertussen gaan er dagen, weken, maanden en zelfs jaren aan ons voorbij. En dus… ook onze dromen. Laat je angsten je nooit tegenhouden. Wat je ook van plan bent, wat je je ook had voorgesteld, waar je ook van gedroomd hebt, ga er vandaag mee aan de slag.

Contact

Anderen of de omgeving de schuld geven, indruk willen maken, vastklampen aan dat wat je hebt, anderen constant onderbreken, klagen, zeuren, altijd in controle willen zijn, kritiek leveren op alles en iedereen, ongevraagd advies geven, preken, dubben, etc. Zet je angsten opzij en ga aan de slag om je gedrag te veranderen. Doe iets! Doe wat dan ook! Anders is vandaag alweer voorbij. En als “morgen” er eenmaal is, dan is “vandaag” voor altijd verloren. Vandaag is de meest kostbare troef die je in handen hebt. En de enige troef waar je bang voor moet zijn om die te verliezen. Ben je bang om hulp te vragen? Wat levert dat je op? Maak een vrijblijvende afspraak met de Academie voor NLP en maak verbinding! Gewoon Doen!

Verbinding Contact
Maak Verbinding! Gewoon Doen!