Het zou toch geweldig zijn als iedereen het eens kon worden over een aantal zeer fundamentele dingen. We gebruiken bijvoorbeeld geen racistische scheldwoorden. En nee, we beoordelen een persoon nooit op zijn geslacht of seksuele geaardheid. Het zou toch geweldig zijn als niemand zijn afval op straat gooit, als mensen geen keiharde muziek om 2 uur ’s nachts op hebben staan, als we de standaardregels voor beleefdheid en voor gedrag in het openbaar naleven. Het zou toch geweldig zijn als iedereen zich aan de covid-19 voorschriften hield en zo veel mogelijk afstand nam tot we deze pandemie onder controle hebben. Een pandemie die wereldwijd honderdduizenden mensen doodt. Iedereen heeft echter zijn eigen mening over deze maatregelen, zijn eigen beeld van de werkelijk. En sommige mensen kun je gewoon nooit bereiken (“Some men you just can’t reach”. Citaat uit de film “Cool Hand Luke”). Ze zijn onbereikbaar.

Redenen

De ijzeren wet van de geschiedenis is dat mensen domme dingen doen. Ze gedragen zich op deze manier om vele redenen: Onwetendheid. Angst. Slechte gewoonten. Omdat ze beschadigd zijn. Gefrustreerd. Boos op alles en iedereen. Omdat het zomaar gewone mensen zijn met gebreken. Omdat ze pijn hebben.

In de kijker

Er gaat niets boven een pandemie om deze mensen en deze redenen in de kijker te zetten. We zien hun foto’s op het nieuws. We lezen hun nare opmerkingen op sociale media. En het is frustrerend en het is schrijnend. Omdat ze zichzelf niet alleen in gevaar brengen, maar ook anderen. Het is makkelijker om iemand te accepteren die zonder gordel rijdt (want dat raakt hemzelf) dan iemand die snelheidsrecords breekt op de openbare weg (en daarmee anderen in gevaar brengt).

Realiteit

Echter is dit de realiteit van het leven. Sommige mensen zullen te hard blijven rijden, geen veiligheidsgordel dragen en strijdbaar en gemeen blijven. Ze zullen dit blijven doen, een ongeluk veroorzaken en nog steeds iedereen behalve zichzelf de schuld geven. Zo is het nu ook.

Bekijk het maar

Wat kunnen we hieraan doen? Nou, wat we zeker nooit moeten doen is zeggen: bekijk het maar. Als anderen zich zo gaan gedragen, dan doe ik dat ook. Het is beter om kalm en rationeel te blijven. Dat is de juiste reactie. Het enige dat ons meer stress oplevert in de boze buitenwereld dan domme mensen is te worden overrompeld door domme mensen.

Affirmaties

Daar kun je jezelf ’s morgens al op voorbereidden. Je zult mensen tegenkomen die grof en nors zijn, jaloers, arrogant en oneerlijk. We weten dat er buiten de voordeur onrechtplegers zijn. Sommigen zijn kwaadaardig, maar de meeste mensen die we tegenkomen zijn gewoon vriendelijk. Als we erop voorbereid zijn, schrikken we er ook niet meer van.  

Doorgaan

Wat we kunnen doen is gewoon doorgaan. Laat het ons nooit verbitterd maken. Laat het ons nooit bang maken. En het beste wat we kunnen doen is om zelf een goed mens te zijn (en slim) ondanks alle domheid in de wereld. Het is duidelijk dat we er nog niet zijn. Niet iedereen is het eens met alle maatregelen, blijkbaar. Sommige mensen kun je gewoon nooit bereiken. Onbereikbaar.

Blauw

Het maakt niet uit hoe welsprekend iemand is, hoe vaak het wordt uitgelegd, hoe “goed” je bent, niets zal de waarheid van dat sentiment veranderen. Je kunt praten tot je blauw ziet, maar ze blijven gewoon doen wat ze willen. Omdat een wereld zonder egoïstische, onwetende of mensen die onbereikbaar zijn onmogelijk is. We kunnen dat gewoon accepteren.

Jij kunt veranderen

Het is een onbetwistbaar feit in de geschiedenis: mensen zijn altijd mensen geweest. Ze veranderen niet. Ze blijven egoïstisch, onwetend, oneerlijk en zwak. Het was zo eeuwen geleden en het is al die duizenden jaren later nog zo. Je kunt proberen ze de fouten van hun gedrag te laten zien, maar het maakt niet uit. Ze blijven het gewoon doen. Onbereikbaar.

Focus

Dus, wat betekent dat? Geven we het op? Nee! We veranderen gewoon onze focus. Andere mensen kunnen misschien niet veranderen, maar wij wel. We zijn misschien niet in staat om door te dringen tot onze ouders of onze manager of die vervelende commenters op sociale media, maar wel tot onszelf. We zijn misschien niet in staat om door te dringen tot onze collega die maar door blijft gaan met rommelen of liegen, of met maar niets blijven opleveren en altijd anderen de schuld geeft. Maar we kunnen dit gedrag en deze gewoonten wel bij onszelf afbreken.

Ondeugden

De mensheid wordt gekweld door tijdloze, schijnbaar onbreekbare ondeugden. Maar jij bent niet de mensheid. Jij bent niet de menigte, jij bent geen “mensen”. Jij bent jij. Jij bent de enige persoon over wie je de volledige controle hebt. Jij kunt het patroon doorbreken. Jij kunt een stapje verder gaan, je kunt aan het werk gaan, je kunt nieuwe gewoontes aanleren.

Hier en nu

Dus, gewoon doen. Vandaag. Nu. Wees degene die opvalt. Degene die anders is. Degene die kan veranderen.

Onvoorbereid

Wat erger is dat je er niet op voorbereid bent, omdat we van tijd tot tijd die mensen gewoon tegenkomen.  Mensen die onbereikbaar zijn. Kun je dat accepteren? Of laat je je gek maken? Maakt het je bitter? Of kun je gelukkig zijn door die mensen te bereiken die te bereiken zijn. Gewoon gelukkig zijn met de onbaatzuchtige mensen waar je samen mee op gemeenschappelijke grond staat. Met die mensen die bereid zijn om daar met je te verbinden?

Niemand kan je triggeren

Er zijn dingen die je misschien kortgeleden hebben getriggerd. Er zijn dingen die je overkomen zijn waar je liever niet aan denkt. Er zijn dingen die je herhaaldelijk iemand vroeg te laten. Er zijn dingen die fatsoenlijke mensen niet horen te doen en zeggen. En toch gebeuren ze. Dus je wordt boos. Je wordt getriggerd, gelanceerd. Hoewel dat niet ideaal, is het op zijn minst begrijpelijk. We moeten geduldig zijn met andere mensen wanneer ze worden getriggerd, we moeten we geduldig zijn met onszelf als we zelf worden getriggerd.

“What matters when you fall, or fail is to revert back to the training that you know and understand that you’re a human being”.

    Marcus Aurelius Antoninus: “Overpeinzingen”

Anderen

Het probleem is dat extra ding dat we tegenwoordig zijn gaan doen: andere mensen de schuld geven voor het triggeren van ons. We verwachten dat de wereld elke potentiële frustrerende gedachte een label geeft met een triggerwaarschuwing. Dat is onredelijk, onjuist of oneerlijk. Andere mensen kunnen ons niet triggeren. We kunnen alleen maar onszelf triggeren. We zijn zelf medeplichtig voor de overtredingen die we begaan. Ons humeur is aan ons om te verliezen. Niemand kan het van ons afnemen en zeker niemand kan het ons laten verliezen.

Macht

Wij hebben de macht. We zullen veel meer meevallers en geluk in dit leven hebben als we onze tijd besteden aan het versterken daarvan in plaats van te proberen de wereld te veranderen. De ene is een vorm van bescherming die aan ons is, de andere is een fantasie en een projectie.

Welke kies je?

En wie weet, misschien uiteindelijk, later, zullen de anderen veranderen. Of ze dat wel of niet doen, hebben wij echter niet in de hand. Dat weten we. Dus hoeven we er ons ook geen zorgen over te maken.

Onbereikbaar?

De Academie voor NLP is altijd bereikbaar!