Biases die leiden tot slechte beslissingen

Groeiend onderzoek toont aan dat ons gedrag en onze beslissingen in grote mate worden beïnvloed door een reeks van sterke psychologische onderstromingen. In het bijzonder door “biases”. Kortom, de reeks van onderstromingen die allemaal krachtiger en ruimer vertegenwoordigd zijn dan we beseffen.

Bias

Een cognitieve bias is in de psychologie een irrationele, foutieve gedachtegang. Zoals een vooringenomenheid of bevooroordeling die zowel bewust als onbewust voorkomt.

Identificeren

Niettemin komen psychologische onderstromingen net zoals bij stromingen in open water, samen. Om daardoor nog krachtiger te worden. Echter we kunnen we ons “foutieve” denken identificeren. Door middel van het in kaart brengen van deze onderstromingen en hun onverwachte effecten. Dus dat foutieve denken dat ons ertoe brengt irrationele beslissingen te nemen.

Golven

Onderstroom

Vaardigheden

Er bestaat momenteel een grote behoefte aan vaardigheden in het kader van oordelen en beslissen. Het leerproces in dit kader, begint zijn eerste vormen aan te nemen in leerplannen van betere “business scholen”. Studies tonen aan dat we nog steeds niet genoeg weten over hoe goede beslissingen te maken. Wat zijn namelijk de voorwaarden en condities voor het maken van een goede beslissing.

Rationeel versus Emotioneel

Daarom onderzocht psycholoog en politicoloog Herbert Simon al in 1957 het fundament voor de grenzen van de rationaliteit. En vooral om die voorwaarden inzichtelijk te maken. Hij viel de klassieke economie en de “game” theorie aan. Simon’s werk maakte duidelijk dat we bij het nemen van beslissingen rekening moeten houden met de chaos en irrationaliteit van de echte wereld.

Kortzichtig

“Onderzoek leert dat mensen ‘kortzichtig’ zijn bij het nemen van hun beslissingen. Ze bezitten een gebrek aan vaardigheden in het voorspellen van toekomstige voorkeuren. Daardoor maken ze foutieve keuzes. Enerzijds omdat het geheugen feilbaar is en anderzijds door onjuiste evaluaties van ervaringen uit het verleden”.

Daniel Kahneman

Controle

We hebben niet zoveel controle over onze mogelijkheden tot afwegen. We willen dat wel graag. En we denken dat we dat wel kunnen. Want uitgebreid onderzoek bewijst dat de hersenen in deze worden beïnvloed. Beïnvloed door onderbewuste emotionele reacties van de meer primitieve centra.

Verborgen stromingen en krachten

Wetenschappers hebben verschillende gebreken geconstateerd in hoe we denken bij het nemen van beslissingen. Die gebreken zijn zo in ons denkproces geïntegreerd, dat we ze vaak niet herkennen. Daardoor kunnen ze alles ondermijnen, van nieuwe productontwikkeling tot acquisities en van desinvesteringen tot strategie.

Deze verborgen stromingen en krachten omvatten:

  1. Aversie voor verlies (loss aversion bias). Dat is onze neiging om gigantisch te “stretchen” omdat we mogelijke verliezen willen voorkomen;
  2. Toewijding (commitment bias). Bijvoorbeeld onze neiging om de status quo te behouden;
  3. Waardetoeschrijving (value attribution bias): Omdat we de neiging hebben een persoon of ding de hemel in te prijzen. Doordat we er bepaalde kwaliteiten aan toe schrijven op basis van initieel waargenomen waarden;
  4. Diagnose (diagnosis bias): Ten gevolge van blindheid voor alle bewijzen die in tegenspraak zijn met onze initiële beoordeling van een persoon of situatie;
  5. Zekerheid (certainty bias): In het bijzonder daar waar overmoedigheid ongemakkelijke waarheden afzwakt.

Inzicht

Ten slotte: Ieder van ons is gevoelig voor de onweerstaanbare aantrekkingskracht van irrationeel gedrag. Door middel van het inzicht dat we krijgen in onze irrationaliteit, kunnen we zien in hoeverre dat ons werk en persoonlijke leven beïnvloedt. Daardoor komen er fascinerende patronen tevoorschijn. Op basis daarvan kunnen we leren ons gedrag en onze beslissingen te beheersen, mits we eerst de stippen van de patronen verbinden.

Is dat zo?

Is dat zo? Ofwel de belangrijkste vraag die we ons stellen bij het nemen van beslissingen. Want gedrag en beslissingen gaan samen op basis van onze overtuigingen. Intussen nieuwsgierig geworden hoe NLP je helpt om met biases om te gaan? En hoe NLP jouw overtuigingen helder maakt? Daarmee krijg je in ieder geval duidelijkheid over de basis waarop jij beslissingen neemt.

Gewoon Doen!

Daarom, maak een afspraak met de Academie voor NLP. Gewoon Doen!

Academie voor NLP Contact
Maak een afspraak met de Academie voor NLP: gewoon doen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here