Als je geconfronteerd wordt met een kans om te groeien, is het normaal om je aarzelend en onzeker te voelen. Maar hoe verklaar je het verschil tussen een vorm van angst als richtlijn (behulpzaam) en je intuïtie? Angst die je ook lichamelijk dient te ondergaan. En intuïtie die je probeert te vertellen om iets te laten, omdat je er waarschijnlijk later spijt van krijgt. Laat je je leiden door angst of intuïtie?

Onderweg

Angst of intuïtie, is een belangrijk onderscheid. Veel mensen vertrouwen op hun onderbuikgevoel. Ze sturen hun onderneming en hun leven door te vertrouwen op hun intuïtie. Het heeft ze waarschijnlijk nooit de verkeerde kant op gestuurd. Als de alarmbellen echter in de onderbuik afgaan, is dat niet voor niets.

Dilemma

Wanneer ze zich verscheurd voelen door een situatie en daardoor niet meteen kunnen zeggen of ze een normale, gezonde en richtinggevende angst ervaren (een teken om ja te zeggen en te groeien) of een intuïtieve aanwijzing krijgen om de andere kant op te lopen, vinden ze altijd het antwoord op dit dilemma. Door middel van een subtiele, non-rationele bodycheck. Deze check duurt slechts enkele seconden en het geeft een duidelijk antwoord. Elke keer weer (Marie Forleo: “Everything is Figureoutable”).

“Er is meer wijsheid in je lichaam dan in je diepste filosofieën”.

 Friedrich Nietzsche

De Check

Zo werkt het. Ga op een comfortabele manier zitten, beide voeten op de grond en handen losjes op je benen. Maak contact met de grond. Een staande positie is ook prima, als dat comfortabel aanvoelt. Sluit je ogen. Neem een paar diepe en volle ademhalingen (ten minste drie) en laat je geest tot rust komen. Wees aanwezig in je lichaam. Stel jezelf dan de volgende vraag en let goed op de onmiddellijke, onwillekeurige innerlijke reactie van je lichaam:

“Als ik hier “ja” op zeg… voel ik dat als groei… of voel ik het als een beperking”?

Opwinding

Met andere woorden, als je je voorstelt om verder te gaan met deze kans, wat gebeurt er in je lichaam de nanoseconde nadat je die vraag hebt gesteld? Voel je een openheid, een gevoel van vooruit bewegen, groei, ontwikkeling of een lichtheid in je borst? Vreugde, opwinding of plezier?

Terugtrekken

Of voel je een onmiddellijk gevoel van zwaarte en angst? Zakt je hart weg? Detecteer je een samentrekking in je borst of een misselijk makend gevoel in je buik? Is er iets op een subtiele manier in je aan het terugkrabbelen, terugtrekken, sluiten, verwijderen, of op de een of andere manier heel energiek “nee” aan het zeggen?  Ook al zou afwijzen verre van logisch zijn (rationeel)?

Gedachten

Het gaat bij deze check nooit over de gedachten. We hebben geen interesse in wat je geest denkt en zegt dat je “moet” doen. We vragen om aandacht te besteden aan de waarheid en wijsheid in je lichaam. In je hart. Wanneer je goed oplet en luistert naar je non-verbale, bijna pre-verbale signalen, zul je merken dat er een overwicht ontstaat van energie die in de ene of andere richting beweegt.

No-Go

Uiteraard, als je iets voelt dat in de buurt komt van groei, ontwikkeling, vreugde of opwinding, dan is dat je intuïtie die signaleert om verder te gaan en ja te zeggen. Kramp, samentrekkingen van spieren of organen, of een gevoel van angst, betekent dat het een no-go is.

Hart

Je lichaam bezit aangeboren wijsheid die veel verder reikt dan de rede en de logica. Rationeel de weg naar de intelligentie van je lichaam vinden is onmogelijk, je kunt je wel een weg naar binnen “voelen”. Je hart, darmen, intuïtie (hoe je het ook wilt noemen) is veel intelligenter dan je geest. We leven in een cultuur waar zitten en turen naar een beeldscherm, het leven normaliseert vanaf de nek omhoog. Dan vergt “voelen” en “horen” naar wat je lichaam communiceert, veel oefening. Maar net als elke andere vaardigheid, kan het worden ontwikkeld.

“Alle belangrijke signalen van je lichamelijke conditie (lichaamstemperatuur, hartslag, zuurstofinname, hormoonspiegel, hersenactiviteit en dergelijke) veranderen op het moment dat je besluit om iets te doen… Beslissingen zijn signalen aan je lichaam, je geest en je omgeving dat ze zich in een bepaalde richting moeten bewegen”.

Deepak Chopra (“Het Boek der Geheimen”)

Vragen

Om meer controle te krijgen met betrekking tot het onderscheid tussen angst of intuïtie, kunnen de volgende vragen helpen. Vergeet nooit dat de wijsheid hoe om te gaan met angst in het algemeen, in je lichaam te vinden is. Richt je aandacht naar binnen terwijl je onderstaande vragen beantwoordt:

  • Wil ik dit echt doen?
  • Voel ik me groeiende of beperkt als ik me voorstel om “ja” te zeggen?
  • Geeft het zeggen van “ja” me het gevoel verrukking of angst?
  • Voelt dit vreugdevol en leuk?
  • Als ik €10 miljoen op de bank had staan, zou ik dit dan nog steeds doen?
  • Als ik in de buurt ben van deze persoon (of organisatie of omgeving), voel ik dan meer vertrouwen en deskundig (competent), of vergelijk ik en voel ik me “minder”?
  • Nadat ik in de buurt van deze persoon ben geweest, voel ik me dan energieker of minder energiek?
  • Vertrouw ik hem?
  • Voel ik me veilig, begrepen en gerespecteerd?

!!! Let op het eerste wat je voelt of “oppopt”, zelfs als het je verrast !!!

De Taal van je Intuïtie

Intuïtie valt nooit te ontkennen. Zelfs de meest rationele en nuchtere mensen kunnen zich momenten herinneren waarop ze door hun intuïtie zijn geholpen. Aristoteles definieerde wijsheid als “intuïtieve ratio” gecombineerd met wetenschappelijke kennis. Onze vijf zintuigen stellen ons in staat om een deel van de fysieke werkelijkheid waar te nemen: we zien, horen, tasten, ruiken en voelen de wereld om ons heen. Paulo Coelho noemt intuïtie in zijn bestseller “De Alchemist”, een plotselinge onderdompeling van de ziel in de universele levensstroom. Wil je meer weten over de zintuigelijke waarneming, neem dan contact op met de Academie voor NLP. We coachen mensen in het creëren van authentieke kracht.

Angst of Intuïtie
Contact met de Academie voor NLP; Gewoon doen!