Iedere ochtend komt in het oosten de zon op en gaat hij in het westen onder. Voor wetenschappers is dit een uitgemaakte zaak. Mijn Spaanse vriendin kijkt hier anders tegenaan. Voor haar is deelnemen aan de dag iedere keer weer wikken en wegen. Kom ik eruit en gooi ik de luiken open of blijf ik binnen en laat ik de dag, geheel zelfstandig, zijn werk doen. Wil ik wel deelnemen aan de dag? Ze staat voor een dilemma; Kiezen, keuze of gekozen worden?

Worsteling

Wij zitten op de veranda voor haar huis onder het genot van een stevige café solo, churros en warme tostadas. Deze dag heeft zoals zo dikwijls, in dit deel van Europa, een zonnig karakter. Voor mijn vriendin is dat anders. Voor de buitenwereld is er ogenschijnlijk niets aan de hand, zo vertelt zij. De mensen buiten, mijn veilige huis, ze hebben geen weet van mijn dagelijkse worsteling met de dag.

Open

Ze legt het me uit. Ochtendgloren, de opgaande zon. Er zijn momenten dat hij mij verleidt, hij heeft het hier makkelijk, zijn licht waarmee hij door mijn luiken priemt, verwarmt dikwijls mijn botten en mijn hart. En het lukt me dan aan de leuke dingen te denken die deze dag voor me liggen. Er zijn gelukkige momenten in mijn leven die ik als kostbaar ervaar. En die het de moeite waard zijn om ’s morgens de luiken open te zetten en me door de dag te laten leiden.

Dicht

Er zijn ook dagen waarop mijn gevoel me belemmert deel te worden van de dag. Mijn denken en pijn zorgen ervoor dat het donker blijft. De wens om te verdwijnen in het niets is dan dwingend aanwezig.

Gekozen worden

Gelukkig word ik als de dag mij kiest. Om samen op pad te gaan en samen de “problemen” te tackelen. We verbazen en verwonderen ons over wat er om ons heen gebeurt. Ik ervaar ondersteuning op mijn pad door de dag heen, op weg naar de volgende dag. Het maakt me blij.

Kiezen Keuze of Gekozen worden
De dag kiest mij!

Kiezen, keuze of gekozen worden?

In de wereld van mijn vriendin kiest ze voor gekozen worden. Voor haar betekent dit, dat er iemand is die aandacht voor haar heeft. Iemand die haar belangrijk vindt en dat maakt opstaan en wandelen door de dag richting de toekomst een beetje aangenamer. Op zo’n dag kiest ze ervoor de regie in eigen hand te houden en dat geeft haar een goed gevoel.

“Het leven is net als jazz. Een groot deel ervan is geïmproviseerd; we kunnen niet alle variabelen onder controle houden. We moeten het met lef en flair leven, ongeacht wat er op ons pad komt”.

Haemin Sunim, Boeddhistische Monnik; Zuid-Korea.

Ritueel

Hoe ziet jouw ochtendritueel eruit? Veel mensen zijn bang om aan de dag te beginnen. Terwijl een positieve en krachtige affirmatie al genoeg kan zijn om volledig te veranderen hoe jij je voelt. Kiezen, keuze of gekozen worden? De stemming die je bij het opstaan kiest, bepaalt de rest van de dag. Ben je bang voor wat de dag zal brengen en begin je met deze stemming aan de dag? Daardoor zal de rest van de dag voor jou voelen als een eeuwigdurende staat van onbeweeglijkheid.

Opstaan

Door een effectief ochtendritueel te plannen en onderdeel van het “opstaan” te maken, zet je de dag in “beweging”. In dit ochtendritueel kun je bijzondere nadruk op de voordelen van visualisatie leggen. En als je daarbij positieve affirmaties toevoegt, kan elke succesvolle ochtend resulteren in een succesvolle dag en uiteindelijk een beter leven.

Affirmaties

Affirmaties zijn gesproken woorden van aanmoediging. En daardoor herkaderen ze op positieve manier. Met positief herkaderen alleen bewerkstellig je echter nog geen transformatie. Als je echte verandering in je leven wilt creëren, zijn affirmaties alleen onvoldoende. Je kunt iets extreem verheffends reciteren, maar als je het niet fysiek belichaamt, licht het slechts een tip van de sluier. Om het belichamen van de betekenis achter de woorden nog krachtiger te maken, gebruikt NLP “incantaties”. Incantaties zijn krachtige affirmaties. Met incantaties spreek je ten eerste woorden van empowerment en ten tweede gebruik je daarbij lichaam en stem.

Incantaties

Lastig om daar een ander woord voor te vinden in de Nederlandse taal. Toverspreuken, betoveringen en bezweringen, dekken de lading natuurlijk voor geen meter. NLP is een communicatietechniek en heeft niks van doen met Harry Potter achtige bezweringen. Een incantatie is gewoon een “turbo” affirmatie.

Transformerende kracht

Met incantaties verander je je fysiologie en daarmee verandert je huidige toestand (state). Dat leidt tot een andere en positievere kijk en benadering op de aankomende dag. Terwijl affirmaties positief klinken, dragen ze nooit het volledige gewicht van emotie en transformerende kracht als de persoon die ze hardop zegt onvoldoende gelooft in de gedachte en de betekenis erachter. Incantaties zijn bedoeld om te weerklinken door het hele lichaam en geest. En daardoor iemand het gevoel te geven zichzelf innerlijk, helemaal zelf te veranderen. Daarom krijg je vertrouwen, dat je nodig hebt om de eerste belangrijke stap te zetten aan het begin van elke dag. Incantaties geven positieve energie aan je leven en toegang tot het vertrouwen in jezelf.

Ochtendgebed

Ochtendrituelen hebben het potentieel om krachtige transformaties te bewerkstelligen in je dagelijkse bestaan. Veranderen om betere vooruitzichten te krijgen is altijd mogelijk, maar hoe bereik je dat? Ons ware potentieel kan worden bereikt met positieve turbo affirmaties. Incantaties kunnen we gebruiken om de zelfverzekerde en gedreven persoon die in onszelf leeft, te herkennen. Een van de grootste wetenschappelijke ontdekkingen is dat je je emotionele stemming kunt veranderen door een radicale verschuiving in je fysiologie (state). Om dat te bereiken kun je beginnen met incantaties.

Coach

Het veranderen van je leven kan moeilijk zijn, of het nu gaat om het veranderen van je ochtendritueel of het maken van andere belangrijke en positieve veranderingen in een gevestigde routine. Dit is waar een personal coach van toegevoegde waarde kan zijn. Met de hulp van een personal coach kan je je ochtendritueel efficiënt in kaart brengen. Dus met het inzicht van een ervaren professional.

Contact

Het reorganiseren van je hele ochtend, jezelf genoeg tijd geven en het toepassen van nieuwe technieken aan het begin van je dag kan een ontmoedigende taak zijn. Hulp (kies, neem de verantwoording en aanvaard de consequenties) kan de sleutel zijn voor het aanbrengen van positieve veranderingen in je dag. En daardoor in je leven. Kiezen, keuze of gekozen worden? Neem contact op met de Academie voor NLP voor een oriënterend gesprek. Gewoon doen!