Het is belangrijk te beseffen dat onze mentale kaart van de wereld niet de wereld zelf is. De kaart is niet het gebied. Wij reageren via onze zintuigen en onze neurologische processen op complexe weergaven van de werkelijkheid, en niet op de werkelijkheid zelf. Dus het beeld van de werkelijkheid is, wat je ziet is wat je er in ziet.

Kneedbaar

Onze zintuigen werken als filters en scheppen uit het oneindig grote aantal mogelijkheden van zintuiglijke indrukken uit de buitenwereld, onze eigen, persoonlijk beeld van de werkelijkheid. Dit is een van de oorzaken waardoor het menselijk geheugen zo buitengewoon kneedbaar is.

Mentale kaart

Zo herinner ik mij, dat ik als kind samen met een vriendje tijdens een onweersbui op een wei buiten het dorp in een hooiberg schuilde. Hij durfde, toen de onweersbui voorbij was, nier meer naar huis van angst. Hij herinnert zich datzelfde voorval, maar houdt staande dat niet hij, maar ik het in mijn broek deed van angst. Wie heeft er nu gelijk? Wat is het beeld van de werkelijkheid? Beide herinneringen zijn voor ons de werkelijkheid. Onze eigen kaarten zien er correct uit. Hoe we over de dingen denken is belangrijker dan je denkt. En mentale kaarten kunnen worden bijgewerkt en opnieuw worden bedacht.

Het is nooit te laat om een gelukkige jeugd te hebben”.

Richard Bandler

Verandering

We kunnen nooit veranderen wat ons feitelijk is overkomen. Maar we bezitten wel het vermogen om verandering te brengen in de manier waarop we dat nu interpreteren en eraan terugdenken. Dit soort vermogen krijgen we door verandering van een mentale kaart.

Hoe zit dat bij jou?

Weet jij wat de werkelijkheid is? Of weet je alleen wat jouw perceptie van de werkelijkheid is? Hoe ziet jouw kaart van de wereld eruit? Evenals jouw beeld van de werkelijke wereld? Kortom hoe zit dat bij jou?

Perceptie

Mijn objectieve beeld van de wereld wordt gekleurd door ervaringen, overtuigingen en karakter. Individuele waarheid is perceptie. Ik ervaar en reageer op de wereld om me heen voornamelijk via mijn zintuiglijke representatieve systemen. Als ik aan een beeld vastzit en er een strakke mening over heb ben ik gefixeerd. Mijn mening is dan vaak verzet tegen wat me overkomt. Dat verzet is vaak overbodig.

Beeld van de werkelijkheid

Het beeld van de werkelijkheid bepaalt hoe mensen zich gedragen en dat geeft die gedragingen betekenis, niet de werkelijkheid zelf. Het is over het algemeen niet de realiteit zelf die ons beperkt of bekrachtigt, maar eerder onze kaart van die werkelijkheid.

Mijn persoonlijke kaart

Wat ik van de wereld waarneem en begrijp, vormt mijn persoonlijke kaart van de wereld. Hiermee kan ik prima mijn weg vinden maar deze kaart vormt geen objectieve weergave van de wereld.

Echt

Kortom iedereen heeft zo zijn eigen individuele kaart van de wereld. Geen enkele kaart van de wereld is meer ‘echt’ of ‘waar’ dan alle andere. Wat je ziet is wat je er in ziet. Wil je hierover meer informatie? Maak een afspraak! Gewoon Doen!

Coaching met de Academie voor NLP

Naar de coach mix
De Coach Mix van de Academie voor NLP!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here