Een NLP-citaat zegt: “Hij of zij die aarzelt… wacht… en wacht… en wacht…”. Bijna iedereen herkent wel een situatie waarin ze “iets” hadden willen doen, maar aarzelen. Binnen NLP beschrijven we “aarzeling” als één van de belangrijkste belemmeringen van ons menselijk leerproces. Veel tijd en energie is daarom gericht op het helpen van mensen om aarzelen te overwinnen. Onderstaand een krachtige en nuttige NLP-techniek om overtuigingen te veranderen en daarmee aarzeling te elimineren.

Koud

In één van mijn opdrachten bij een intermediair bedrijf dat financiële consultants plaatst bij klanten, kwam ik in contact met een accountmanager, Kim, die het “koud bellen”met klanten tot in de puntjes beheerste. Er zijn weinig mensen die deze discipline (competentie) zonder enige schroom tot uitvoer brengen en daarbij goede resultaten halen. Kim vertelde mij dat ze eens in Rotterdam een training daarover volgde. Die training ging over hoe om te gaan met de barrière om potentiële klanten te bellen. In principe dus over het overwinnen van de terughoudendheid met betrekking tot “koud” bellen.

Absurd

In deze training werden de principes behandeld uit het boek “Change; Principles Of Problem Formation And Problem Resolution“ (Paul Watzlawick, John H. Weakland en Richard Fisch, 1974). Paul Watzlawick (Oostenrijks-Amerikaans psycholoog en filoloog) beschreef daarin het verhaal van een student die niet in staat was om zijn proefschrift te voltooien als gevolg van angst. Hij gaf deze student de volgende opdracht: “Bezoek de volgende week drie winkels en maak een absurd verzoek”. De student deed dit, constateerde een aardverschuiving in houding en gedrag bij zichzelf en voltooide kort daarna zijn proefschrift.

Drempel

Kim vertelde mij dat ze dezelfde opdracht meekregen en daar over moesten rapporteren. Ze vond het een prachtig plan, maar wist dat zij ook een drempel over moest om de opdracht uit te voeren.

Nu

Ze vertelde me dat ze tegen zichzelf zei: “Je dient dit nu te doen”. En zodra ze de training verliet op weg naar het centraal station liep ze een bekend fast-food hamburgerrestaurant binnen. Ze sloot zich aan bij de wachtrij en keek wat in het rond naar andere klanten. Haar hart klopte in haar keel. Ook al wist ze, rationeel gezien, dat ze niet in gevaar was. Haar neurologie reageerde echter alsof ze op het punt stond een bank te overvallen.

Wil je daar knoflooksaus bij?

Toen ze aan de balie stond, keek ze naar de persoon erachter en vroeg met een strak gezicht om een shoarma-pizza. Het meisje achter de balie keek verward en zei: “Wat”? Kim herhaalde haar verzoek. Gezicht in de plooi. Het meisje zei cynisch: “Die verkopen we hier niet”. Dit is toch een Chinees restaurant, is het niet”, antwoordde Kim. Ze zei “Nee”. Kim zei: Toch bedankt” en vertrok. Kim vertelde me, toen ze naar buiten liep het gevoel kreeg of ze Mike Tyson knock-out had geslagen. Ze voelde zich onoverwinnelijk.

NLP?

Voordat iedereen nu ladingen e-mails naar ons gaat sturen om te zeggen hoe kinderachtig dit is en hoe dit echt geen NLP is, we weten het! Maar het resultaat is geweldig. In de dagen erna heeft Kim een aantal soortgelijke handelingen gedaan. Elke keer, werd haar fysieke reactie minder en minder. Ze vertelde me dat op andere gebieden van haar leven, hetzelfde gebeurde. Ze begon minder aarzeling te vertonen en kreeg meer “drive” dan ooit tevoren!

Bevrijdend

Blij met haar succes, vertelde ze op de terugkomdag van haar training over haar avonturen. De anderen rapporteerden soortgelijke bevrijdende resultaten.

De Shoarma-Exercise

Als je dit naar NLP vertaald of je afvraagt of er een methode binnen NLP is die je snel van angst af helpt, dan is het antwoord, jazeker. Er worden regelmatig workshops georganiseerd waarin mensen bijvoorbeeld over brandende, hete kolen lopen. De truc is om mensen dusdanig betrokken en gemotiveerd te krijgen, dat ze gewoon over die kolen lopen. Persoonlijk heb ik er niks mee. Maar er zijn genoeg mensen waar dit invloed op heeft en daarbij een mooie metafoor is voor het overwinnen van angsten in diverse gebieden van hun leven.

Gratis

Ter vergelijking, “De Shoarma Exercise” kost niets, je hoeft er niet voor naar een workshop en je kan het vrijwel overal doen. Daarbij is het ongelooflijk krachtig. Dus… is er iets dat je tegen houdt? Gewoon doen!

Begin nu:

Stap1. Identificeer een paar gebieden in je leven waarbij je aarzelt en toch graag actie zou willen ondernemen (gewoon voor gaan);

Stap 2. Kies een commerciele gelegenheid (bijvoorbeeld een supermarkt, winkel, restaurant, benzinestation) en doe een absurd verzoek (d.w.z. vraag om iets wat ze zeker nooit verkopen) terwijl je gezicht “in de plooi” blijft. Blijf beleefd, veilig en doe het zonder dreiging. Rapport en Pacing & Leading zijn NLP-technieken die je hier zeker voor kunt inzetten.

Stap 3. Herhaal dat absurde verzoek nog zeker twee keer in de loop van een week;

Stap 4. Kijk eens naar die situaties waarin je in het verleden zou hebben geaarzeld, maar nu kunt gaan genieten van nieuwe reacties. Reacties die je leven een positieve draai gaan geven!

Naar de coach mix
Hoe Coachen we?

Overal

Deze excercitie is natuurlijk ook van toepassing op andere gebieden in ons leven. Zoals je baas, leidinggevende, aanspreken op zijn gedrag of hem te vragen om opslag. Het werkt echt, vraag maar aan Kim.

Nodig

Voor degenen onder ons die zich zorgen maken over de persoon achter de toonbank; elke keer als mensen dit doen, is de reactie altijd één van verbijstering tot zeer geamuseerd, maar nooit bedreigend. De sleutel is om nooit bedreigend over te komen en vooral beleefd te blijven (idealiter zelfs een beetje verward overkomen). Voor degenen die denken dat dit zinloos, dwaas of vernederend is: dan heb je deze excercitie waarschijnlijk meer nodig dan je denkt.

Hoezo werkt het dan?

Ons centrale zenuwstelsel is geprogrammeerd om ons te beschermen tegen gevaarlijke situaties. Velen van ons zijn zwaar geconditioneerd om het maken van fouten te vermijden (leraren, ouders, collega’s etc.) en coderen daarom fouten maken als gevaarlijk. Toch is het maken van fouten een ongelooflijk belangrijk onderdeel van ons leerproces, groeien en verkennen. De bereidheid om fouten te maken is een absolute must voor iedereen die bedreven wil worden op het vlak van NLP (trial and error).

Aarzeling Elimineren

De Shoarma-Exercise lijkt te helpen om deze overbodige reactie (fouten vermijden) te elimineren. Er zijn tal van andere NLP-technieken die aarzeling kunnen elimineren en de motivatie (drive) kunnen verhogen. Maar deze techniek is wel de makkelijkste en snelste. Overigens let wel, er zijn momenten waarop het nuttig is om wel te aarzelen (bijvoorbeeld wanneer je een drukke straat wilt oversteken). Hou dat maar zo!

Geavanceerder

Dit is ook geweldig voor het spelen met overtuigingen rondom het principe van geld. Ik was in Thailand een paar jaar geleden en daar werd van me verwacht te onderhandelen over de prijs in een winkel. Het is daar een onderdeel van de cultuur en daarmee een norm. Toen ik terugkeerde naar Nederland, deed ik eens hetzelfde in een grote media winkel. Ik bood voor een high-tech en duur apparaat de helft van de prijs. En ook toen voelde ik dat mijn neurologie reageerde alsof ik in een gevaarlijke situatie was, ook al was ik volkomen veilig. Grappig is dat door dit te doen, ik mijn overtuigingen ten aanzien van geld begon te veranderen, maar dat is weer een heel ander verhaal. (Stuart Wilde: “The Trick to Money is Having Some”).

Contact

De Shoarma-Exercise kun je helemaal zelf doen, daar heb je geen coach voor nodig. Daardoor heb je het “aarzeling elimineren” helemaal in eigen hand. Als je echter een duwtje in de rug nodig hebt, neem dan contact met ons op voor een “gratis” oriënterend gesprek. Gewoon doen!

Verander de stand van je zeilen
Gewoon Doen! Maak een afspraak!