Wil ik gelijk of geluk? Kan ik mijn overtuigingen veranderen? We hebben toch allemaal overtuigingen, waarden en gedachten die essentieel voor ons zijn en waarmee we nooit roekeloos om zouden gaan. We geloven dat ze onweerlegbaar zijn en dat iedereen het er toch mee eens zou moeten zijn. Als ze in ieder geval hun verstand zouden gebruiken…

Verdedigen

Soms zijn we echter in het gezelschap van mensen die onze overtuigingen anders zien. We botsen dan door politieke overtuiging, religie of levenswaarden. Als er over een van deze onderwerpen wordt gepraat ontstaat er al snel onenigheid. Niemand heeft het gevoel gehoord of gerespecteerd te worden en meestal is woede, verwarring en pijn alles wat overblijft. We moeten ons afvragen of het de moeite waard was als we elkaar ongelukkig hebben gemaakt of pijn hebben gedaan om onze eigen overtuigingen te verdedigen. Wil ik gelijk of geluk?

“Als je een vraag stelt waarop geen antwoord komt, is dat het antwoord”

Zorgen

Zouden we, in plaats van de onschendbaarheid van onze waarden te beschermen, niet beter kunnen zorgen voor de mens die voor ons staat? Is het niet beter om samen gelukkig te zijn dan om alleen gelijk te hebben? Het is voor een groot deel ons ego dat iemand wil overtuigen om onze visie over te nemen. Zelfs als blijkt dat we gelijk hebben, is ons ego niet tevreden en zoekt het een nieuwe woordenwisseling. Wil ik gelijk of geluk?

Identiteit

Volwassenheid groeit door ervaring. Een les van volwassenheid is dat we onze gedachten niet te serieus moeten nemen en dat we moeten leren ons ego in te tomen en het grotere perspectief te zien. Gelijk hebben is lang niet zo belangrijk als samen gelukkig zijn. En vaak zijn onze overtuigingen niet eens van onszelf, maar hebben we ze overgenomen van onze ouders, familie, onderwijzers, predikanten et cetera. Wordt het dan geen tijd om je eigen identiteit aan te nemen, met je eigen overtuigingen, normen en waarden. Hoe kom je daar dan achter? Dat kan met de NLP ‘Behavior Generator’. Nieuwsgierig hoe dat werkt? Maak een afspraak! Gewoon Doen!

Contact

Verander de stand van je zeilen
Gewoon Doen! Maak een afspraak!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here