Hoe haal je het beste in mensen naar boven? Managers willen dat hun mensen uitmuntend presteren op het werk. Leiders en management weten dat ze verwachtingen en daarmee de bedrijfsresultaten, nooit zullen halen zonder de participatie en betrokkenheid van individuen en teams. Zonder mensen die gemotiveerd zijn om topprestaties te leveren, zullen organisaties/ bedrijven hun doelen nooit halen. Topprestaties worden gedefinieerd als een combinatie van uitmuntendheid, consistentie en voortdurend verbeteren (leren, groeien, ontwikkelen).
Maatwerk
Om topprestaties te bereiken dienen medewerkers de juiste baan, de juiste taken en voorwaarden te combineren met hun sterke punten. Daarom wordt het faciliteren van het juiste “maatpak” voor medewerkers één van de meest cruciale verantwoordelijkheden van een manager. En is dat dus maatwerk. Hoewel elke werknemer het potentieel heeft om topprestaties te leveren, is het aan de manager om het beste in mensen naar boven te halen.
Geen betrokkenheid of verveling?
Werknemers die geen betrokkenheid tonen, blijken vaak een persoonlijke drive te missen (commitment). In werkelijkheid, hunkeren velen van hen wel naar die betrokkenheid. Niemand houdt van werken zonder passie of vreugde. Hoewel veel factoren verantwoordelijk zijn voor het gebrek aan betrokkenheid, is de meest voorkomende factor misschien wel het gevoel hebben, bedolven te zijn onder veel werk en de daarmee gepaard gaande en verlangde prestaties. Het tegenovergestelde is ook van belang: geen prestatiedruk of te weinig werk. Geen betrokkenheid en overbelasting vormen obstakels voor het leveren van topprestaties, maar blijven vaak onopgemerkt of worden genegeerd. Doordat geen van beide obstakels in aanmerking komen als zijnde een disciplinaire kwestie.
Zelfhulp
Ondertussen proberen managers om dergelijke problemen te omzeilen. In de hoop op een wonderbaarlijke ommekeer of een vonk die de energie en de drive weer aanwakkert. Ze proberen met incentives, empowerment programma’s of management “fad du jour” (met enige regelmaat schrijft een academicus, onderzoeker, leiderschapsgoeroe, voormalige bekendheid of bekendheid “wannabee” een boek dat aanslaat en daardoor de nieuwste en beste zakelijke of zelfhulp-rage wordt), de boel weer op “scherp” te zetten.
Incentives
Hoewel het onmogelijk is om de hele dag door “flow“-momenten te creëren, kan elke manager de mogelijkheid om mensen te helpen topprestaties te bereiken, sterk verbeteren. Traditioneel proberen managers verschillende motiverende methoden, zoals incentives en beloningen, maar met slechts tijdelijk succes.
Het managen van kenniswerkers
Leiders kunnen geen topprestaties afdwingen bij de zogenaamde kenniswerkers. Dat zijn die medewerkers die moeten nadenken om hun werk te kunnen doen. Ons brein heeft behoefte aan zorgvuldige sturing, beheer en rust. Ook ons brein vergt goed management. De neurologie geeft aan dat kenniswerkers hun kritische denkvaardigheden met zorg moeten managen. Naast variatie en stimulatie, hebben alle mensen voedsel, rust, betrokkenheid, lichaamsbeweging en uitdaging nodig. Het is onrealistisch om te verwachten dat een mens urenlang aan een bureau zit en alleen maar kwaliteit levert zonder aan deze essentiële voorwaarden te voldoen.
Neurotransmitters
We vergeten vaak dat “denken” hard werken is. Als we te veel uren werken, raakt het aanbod van neurotransmitters in de hersenen uitgeput en kunnen we geen topprestaties meer leveren. Zonder de juiste zorg zal ons brein ondermaats presteren. Daardoor levert hersenvermoeidheid onvoldoende betrokkenheid en gebrek aan toewijding op.
Topprestaties
Topprestaties zijn ook afhankelijk van hoe we ons voelen; hoopvol, in controle, optimistisch en dankbaar. We moeten weten dat we gewaardeerd worden. Hoe wordt in jouw organisatie het teamgevoel aangepakt om prestaties te stimuleren? Wil jij graag je eigen team ook eens tegen het licht houden om na te gaan op welke punten binnen jouw organisatie verbeteringen mogelijk zijn? Neem contact op, maak verbinding om het beste uit je team te halen met team coaching.