Home Coaching Burn-Out Coaching

Burn-Out Coaching

Author

Date

Category

Mist

Een mist van burn-out hangt rond je heen. Welke mist? Dat gevoel van voortdurend uitgeput, snel geïrriteerd, onbekwaam vinden en onvoldoende waardering krijgen. Alles in je schreeuwt stop hiermee. Stop met dit werk! Ga op zoek naar ander werk, dat beter bij je past. Maar is dat daarom de beste keuze? Uiteindelijk weet alleen jij wat goed voor je is in jouw situatie. Burn-out coaching van de Academie voor NLP kan helpen bepalen of er redding mogelijk is binnen je huidige werkzaamheden of dat de mismatch zo groot is dat je naar iets nieuws moet zoeken.

Oplossing

Een burn-out is vandaag de dag een officiële medische diagnose, volgens de World Health Organization. Verschillende modellen helpen bij het uitleggen en voorspellen van een burn-out. Eén van die modellen is het Areas of Work Life model, dat zes gebieden identificeert waarbij je onevenwichtigheden in je werk-leven balans zou kunnen ervaren en die kunnen leiden tot burn-out (C. Maslach en M.P. Leiter, Universiteit van Californië/ Acadia Universiteit). Dat betekent dat analyse van die zes gebieden, volgens de coaching mix van de Academie voor NLP, je op weg kunnen helpen met de zoektocht naar een oplossing voor die burn-out.

Naar de coach mix
Uitleg van de Coach Mix

Anders

Positieve veranderingen maken in een of meer van deze gebieden, kunnen ervoor zorgen dat je ook in je huidige positie weer gelukkig voelt. Dat zou kunnen betekenen dat je gewoon in je huidige positie blijft werken, maar dan anders. Sommigen ontdekken hierdoor dat de mismatch nog steeds te groot is en besluiten dat het tijd is om verder te gaan. Hieronder een korte omschrijving van deze zes gebieden. Wil je meer informatie of ben je al zover om een afspraak te maken voor een intakegesprek neem dan contact op met de Academie voor NLP.

1. De hoeveelheid werk

Als je een werkbelasting hebt die overeenkomt met je capaciteit, krijg je effectief je werk gedaan. Er zijn dan genoeg mogelijkheden voor rust en herstel en er is tijd voor professionele groei en ontwikkeling. Wanneer je constant een chronisch overbelasting voelt, zijn er geen mogelijkheden om het evenwicht te herstellen.

2. De controle kwijt zijn

Het gebrek aan autonomie duidelijk herkennen en voelen. Het gebrek aan een toegang tot de bronnen die je helpen om vooruit te komen. Geen inspraak hebben in beslissingen die invloed hebben op je professionele leven. Dit gevoel kan een zware tol op je welzijn nemen.

3. De beloning

Als de extrinsieke en intrinsieke beloningen voor je werkzaamheden niet overeenkomen met de hoeveelheid inspanning en tijd die je daarin steekt. Het gevoel hebben dat de investering onvoldoende de moeite waard is.

4. De omgeving

Met wie werk je, of wie zijn er in je werkomgeving aanwezig? Hoe ondersteunend en vertrouwd zijn die relaties? Hoe zien de relaties met je collega’s eruit? In veel gevallen kun je je collega’s en je klanten niet kiezen, maar kun je wel de dynamiek verbeteren.

5. Eerlijkheid

Bedenk of je van mening bent dat je een eerlijke en billijke behandeling krijgt. Word je erkend voor jouw bijdragen aan het geheel of krijgen anderen in je directe omgeving wel erkenning en worden ze geprezen voor hun bijdragen en wordt je werk onopgemerkt? Krijgt iemand anders regelmatig uitstel voor deadlines of toegang tot die extra bronnen?

6. Mismatch met normen en waarden

Als je bepaalde normen en waarden hoog in je vaandel hebt staan en waarneemt dat jouw organisatie daar anders over denkt, kan dat je motivatie om hard te werken en te volharden aanzienlijk laten dalen. Normen, waarden, idealen en motivaties zijn vaak diepgeworteld in individuen en organisaties. Als je dit onderdeel voor jezelf de revue laat passeren is het belangrijk om goed na te denken over hoe belangrijk het voor je is om jouw waarden te koppelen aan die van de organisatie. Hoe raakt dat je integriteit?

Wijzigingen

Burn-out is niet zomaar moe. Het is een veelzijdig probleem dat een veelzijdige oplossing vereist. Voordat je besluit om je werk op te zeggen en naar iets anders te zoeken, denk dan goed na over over wat precies bijdraagt aan je burn-out en probeer wijzigingen aan te brengen.

Contact

De Academie voor NLP kan je daarbij helpen. Als je merkt dat ondanks je inspanningen, er weinig is veranderd, kijk dan pas of het zinvol is om te blijven of dat het tijd is om te vertrekken. Samen met je coach kom je daar wel uit. Interesse in hoe we Burn-Out Coaching doen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend intakegesprek, gewoon omdat we graag helpen en zorgen. Afspraak maken! Gewoon Doen!

Verander de stand van je zeilen
Gewoon Doen! Maak een afspraak!
Vorig artikelSenioren Coaching
Volgend artikelZijn als een Rivier

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Leo Janse

Inspirerende trainer en coach die zoveel ervaring en wijsheid bezit en NLP werkelijk doorleeft.

Hij is oprecht betrokken bij de ontwikkeling van de medemens. Mensen aanspreken, motiveren en inspireren om stappen te zetten naar ander gedrag dat resultaat oplevert. Daar staat en gaat hij voor!

Hij coacht soms nog op individueel niveau mensen binnen organisaties. Maar voornamelijk senioren in hun actuele en/ of toekomstige levensfase.

Leo is de oprichter van de Academie voor NLP in 1996 en tegenwoordig actief in de Raad van Advies van de Academie.

Recent posts

Onbereikbaar

Het zou toch geweldig zijn als iedereen het eens kon worden over een aantal zeer fundamentele dingen. We gebruiken bijvoorbeeld geen racistische...

“SNAP” BESLISSEN

De boel zat op slot en daardoor geen actuele sportwedstrijden meer te zien. Dus ook ik keek naar herhalingen van de meest...

Verbinding

Diep in mijn binnenste voelt het voor mij of we allemaal met elkaar verbonden zijn. Natuurlijk, we zijn individuen, verantwoordelijk voor onze...

Moed in de Schoenen

Gisterochtend maakte ik een praatje met mijn buren. Hun camper stond voor de deur en ze stonden op het punt om te...

Overtuigingen

Als een manager tegen je zegt dat een specifieke collega van je aartslui is en dat je die in het oog moet...

Recent comments

Academie voor NLP on Naïef Enthousiasme
C.hoefnagels on Naïef Enthousiasme
Academie voor NLP on Remote Coaching
Nolda on Remote Coaching