Wanneer sprak je voor het laatst met iemand die je echt inspirerend vond? Hoewel het verleidelijk is om “inspiratie” als etiket op beroemde en inspirerende sprekers te plakken, is het de realiteit dat inspiratie een ondergewaardeerde rol speelt in ons dagelijkse leven. Ons professionele leven is daar geen uitzondering op. Wel eens een leider meegemaakt die de juiste snaar wist te raken? Waardoor je wist wat het doel was van al je inspanningen en daar ook nog eens veel plezier aan beleefde. Enthousiasme brengt in iets gang! De inspiratie spat er vanaf! Die inspiratie en verwondering kan het verschil maken tussen een bevredigende carrière en dagelijkse sleur. Weet waar je heen wil, sta op en ga aan de slag als leider!

Als je weet hoe je anderen kunt inspireren, creëer je impactvolle relaties

Als je ooit gewerkt hebt onder een manager die er geen weet van heeft hoe hij/ zij anderen inspireert, dan begrijp je waarschijnlijk dat het inspireren van medewerkers (in plaats van hen te straffen) zorgt voor moraal en productiviteit. Hetzelfde geldt voor veel gebieden in ons leven. Als je leert hoe je medewerkers kunt inspireren, creëer je blijvende, persoonlijke en professionele relaties. En daarmee bereik je elk doel dat je stelt. Ook in je privé situatie. Weet waar je heen wil, sta op en ga!

“Volgers willen dat er voor ze wordt gezorgd.

Leiders willen voor anderen zorgen.

Ben de leider die je graag had willen hebben.”

Simon Sinek

Hoe anderen te inspireren: kernconcepten

Het beheersen van hoe je anderen kunt inspireren hangt af van leiderschapsvaardigheden die gevoelens van ontzag en verwondering in anderen oproepen. Hoe anderen te inspireren en hen te beïnvloeden onderscheidt grote leiders van middelmatige. De redenering is eenvoudig: Aangezien elke persoon op aarde wordt beïnvloed door zijn of haar gedachten, gevoelens en gedrag, maken ware leiders vakkundig gebruik van die “drukpunten” die het gedrag van anderen beïnvloeden. Leiders oefenen bijvoorbeeld in het gebruik van soft skills (zoals empathie) om de betrokkenheid te vergroten. En omdat empathie het vertrouwen faciliteert dat nodig is om anderen te inspireren. Omgekeerd zijn harde vaardigheden nuttig voor leiderschap door het goede voorbeeld te geven.

Hoe medewerkers op de werkplek te inspireren

Medewerkers worden waarschijnlijk het meest geïnspireerd door leiders die tegelijkertijd empathisch en gedreven zijn in de richting van de gestelde doelen van de organisatie. In de basis komt het op communicatie aan. Dat wil zeggen: om onder de knie te krijgen hoe je medewerkers inspireert, moet je eerst begrijpen wat hen nu al inspireert. Begrijpen wat medewerkers raakt, is een van de meest fundamentele componenten van zowel empathie als effectieve communicatie. Terwijl je interpersoonlijke vaardigheden opbouwt die verband houden met het inspireren van anderen, zul je merken dat je communicatieve vaardigheden ook zullen verbeteren. Omdat je gedwongen wordt om stil te staan bij het perspectief van en de manier waarop de dagelijkse communicatie tussen je medewerkers loopt.  Daardoor word je ook vaardig in het sturen van vergaderingen op de werkplek. En terwijl je je medewerkers inspireert, worden ook de doelen bereikt die je hebt gesteld.

Naar de coach mix
Hoe de Academie voor NLP denkt over Coachen

Hoe medewerkers te inspireren: heeft de organisatie een boost nodig?

Als het er om gaat de medewerkerstevredenheid de hoogste prioriteit te geven, dan is het van cruciaal belang dat we leren om tekenen van ontevredenheid van medewerkers te onderkennen. Voordat je jezelf afvraagt hoe je anderen kunt inspireren, vraagt je dan eerst het volgende af:

Waarom denk ik dat mijn team geïnspireerd moet worden?

Als je merkt dat je jezelf afvraagt hoe je anderen kunt inspireren, dan is het zeer waarschijnlijk dat de organisatie wat hulp kan gebruiken om medewerkers te inspireren. Welke antwoorden schieten daarbij als eerste binnen? Wees eerlijk tegen jezelf met het overwegen van datgene wat alleen jou inspireert. Maar kijk wat anderen inspireert, zoals vrienden, familie en andere zakelijke partners. Wanneer je buiten jezelf en naar je collega’s en concurrenten kijkt en luistert, zul je waarschijnlijk ontdekken welke problemen jouw organisatie moet aanpakken om een meer inspirerende bedrijfscultuur te creëren.

“Een goede leider inspireert mensen om vertrouwen te hebben in de leider, een geweldige leider inspireert mensen om vertrouwen te hebben in zichzelf.”

Eleanor Roosevelt

Hoe anderen te inspireren

In de zoektocht naar en de ontdekking hoe je anderen kunt inspireren, is een praktische successtrategie van evident belang. Zo’n persoonlijke strategie kan persoonlijke stappen bevatten die duurzame verandering bewerkstelligen. Door middel van het trainen van effectieve leiderschapsvaardigheden. Deze omvatten het herkennen van menselijk gedrag en fundamentele menselijke behoeften, kalibreren, rapport en de rol van beperkende overtuigingen. Behaal blijvende resultaten om medewerkers te inspireren door het managen van anderen te transformeren naar het inspireren van anderen.

Stap: Het goede voorbeeld geven

Als leider/ manager/ ondernemer moet je het goede voorbeeld geven om onder de knie te krijgen hoe je anderen inspireert. Dat betekent het tonen van moed als om te handelen, congruent en constructief blijven, consequent blijven maar wel flexibel. En vooral het blijven oefenen ten aanzien van authenticiteit, in alles wat je doet. Je zult er ook alles aan doen om het micro managen te voorkomen, zodat medewerkers hun volledige potentieel kunnen benutten.

Stap: Stel doelen en verwachtingen die medewerkers inspireren

In plaats van een standaard te hanteren die “goed genoeg” is, zorg ervoor dat de standaard “uitzonderlijk” wordt als het gaat om de verwachtingen die je voor de organisatie stelt. Zonder daarvoor op een onredelijke manier tijd te eisen van de medewerkers, stel altijd hoge eisen aan datgene wat het team moet bereiken. Blijf ondertussen open staan voor feedback van de medewerkers in het leerproces van het inspireren van anderen. Als je ook hier het goede voorbeeld geeft, zul je merken dat je steeds bedrevener wordt in het inspireren van de medewerkers om je heen.

Contact Academie voor NLP
Naar de Contactpagina van de Academie voor NLP

Stap: Vergroot je empathisch vermogen

De regels voor spreken in het openbaar zijn ook van toepassing op het runnen van een organisatie. In plaats van aan te nemen dat je weet wat je publiek al weet en wil, gebruik empathie om de wensen en behoeften van je publiek te ontdekken (zelfs als ze je medewerkers zijn). Door het perspectief van je luisteraar te overwegen, ontdek je hun standpunten en versoepel je ook je eigen angsten. Door te oefenen in de praktijk leer je dat empathie tonen één van de krachtigste hulpmiddelen is om anderen te inspireren.

Stap: Leg de focus op relatiebeheer

Zo zelfvoorzienend als mariniers en commando’s zijn, zelfs zij zijn afhankelijk van relaties met anderen om succesvol te zijn. In plaats van iemand een bepaald gedrag te laten aannemen, richt je op het bouwen van kwaliteitsrelaties. Zonder een solide basis van vertrouwen is het onmogelijk voor iemand die je graag wil inspireren om zich comfortabel te voelen in je aanwezigheid. Benader hem of haar uit nieuwsgierigheid. Vraag daarom naar hun interesses. Vanaf dat punt is het makkelijker om de overlap in aandachtsgebieden te vinden en dus om samen doelen te stellen en te halen. Wanneer beide partijen de relatie koesteren en daardoor profiteren van de samenwerking, vormt dit de basis om te begrijpen hoe je anderen kunt inspireren.

Stap: Omarm het proces

Zo belangrijk als het is om doelen te behalen in werk en privé, om je uitsluitend te richten op de resultaten is geen effectieve manier om anderen te inspireren. Wanneer je uitsluitend doelgericht bent, verlies je de persoonlijke ‘touch’ die anderen aan je doelen verbinden. Realiseer je in plaats daarvan dat samenwerking een creatief proces is. Het doel is om ieders leiderschapsstijl te waarderen, of het nu artistiek, bestuurlijk of ondernemend is. Wanneer je wederzijds respect toont voor alle betrokkenen, wordt het proces van samenwerken een bron van inspiratie op zich.

Leer hoe je anderen kunt inspireren

In plaats van je af te vragen hoe je anderen kunt inspireren, ontwikkel een set met vaardigheden voor het inspireren van medewerkers die gericht is op je eigen identiteit als leider en daarmee je leiderschapsstijl. Weet waar je heen wil, sta op en ga aan de slag als leider! Neem contact op met de Academie voor NLP voor een oriënterend gesprek. Gewoon doen!

Diensten Academie voor NLP
Alle Diensten van de Academie voor NLP

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here