Waarom het brein van jouw mensen (nog) niet oplicht

Oplichtend brein of brandend hoofd? In een wereld waar verandering de enige constante is, worstelen organisaties nog steeds met dezelfde vraag: Hoe haal je het beste uit mensen? Uit het meest recente State of the Global Workplace Report van Gallup (2024) blijkt dat wereldwijd slechts 23% van de werknemers zich echt betrokken voelt bij hun werk. De rest? Functioneert op de automatische piloot, of heeft mentaal al afscheid genomen. En dat is niet alleen zonde, het is onnodig. Want juist nu beschikken we over krachtige inzichten uit de cognitieve neurowetenschap, motivatiepsychologie en NLP die ons laten zien hoe we het brein kunnen activeren tot groei, creativiteit en bevlogenheid.

Het verschil tussen een brandend hoofd en een oplichtend brein

In een wereld waar verandering de enige constante is, worstelen organisaties nog steeds met dezelfde vraag: Hoe haal je het beste uit mensen? Een oplichtend brein is geen metafoor. Oplichtend brein of brandend hoofd? Het is letterlijk meetbaar. Dankzij fMRI-technologie kunnen we zien wanneer delen van het brein actief worden bij:

  • autonomie en zelfsturing (prefrontale cortex);
  • verbinding en vertrouwen (insula, oxytocineproductie);
  • creatief denken (default mode network);
  • doelgericht gedrag (dopaminecircuits).

Wanneer iemand op de juiste plek zit, met de juiste stimulansen en ruimte voor groei, gaat het brein “aan”. Dáár ontstaat energie, leervermogen en prestatie.

Onderbouwd door wetenschap

  • Stanford University (2023): dopamine komt niet door beloning, maar door het gevoel van betekenisvolle progressie (Huberman Lab).
  • Harvard Business School (2023): teams met hoge psychologische veiligheid presteren 30% beter (Edmondson).
  • Kelly McGonigal (2021): stress die als uitdaging wordt ervaren, verhoogt veerkracht en leervermogen.
  • NLP in praktijk: visualisatie en ankeren activeren motorische gebieden in het brein en beïnvloeden gedrag (Decety & Ingvar, 2022).

De gemoderniseerde Cycle of Excellence (2025)

In een wereld waar verandering de enige constante is, worstelen organisaties nog steeds met dezelfde vraag: Hoe haal je het beste uit mensen? Gebaseerd op het werk van Dr. Edward Hallowell (Harvard), en verrijkt met inzichten uit NLP en moderne breinwetenschap.

1. Select – Zoek de neuro-zone van genialiteit

Niet alleen competentie telt. Het gaat om waar iemands intrinsieke motivatie en neurologisch potentieel samenkomen. Gebruik NLP-technieken zoals waardenhiërarchie en identiteitsverkenning om dit scherp te krijgen.

2. Connect – Versterk de relationele bedding

Verbinding activeert oxytocine, essentieel voor vertrouwen. NLP-technieken als rapport en mirroring versterken teamcohesie.

3. Play – Geef ruimte voor verbeelding

Het brein groeit bij speelsheid. Visualisatietechnieken, toekomstprojectie en taalpatronen uit NLP activeren het default mode network.

4. Grapple & Grow – Maak groei neuroplastic

Stress en uitdaging zijn bouwstenen voor groei — mits juist geframed. NLP’s herkadertechniek verlaagt angst en verhoogt leerbereidheid.

5. Shine – Laat identiteit schitteren

Wanneer mensen hun prestaties kunnen verbinden aan wie ze werkelijk zijn, ontstaat blijvende motivatie. Laat hen ervaren dat ze ertoe doen.

Organisaties van de toekomst

In plaats van medewerkers in hokjes te plaatsen, vragen moderne leiders zich af: Hoe kan ik het innerlijke potentieel van mijn mensen activeren? De combinatie van breinkennis, NLP-technieken en mensgericht leiderschap levert iets op wat geen functieprofiel kan vangen: zinvol werk, neurologisch afgestemd op wie je bent.

“People are not lazy. They simply have impotent goals – that is, goals that do not inspire them.” — Tony Robbins

Jouw volgende stap

Ben jij op zoek naar die plek waar je brein van oplicht? Of wil je als organisatie meer halen uit je mensen, zonder harder te duwen, maar slimmer te inspireren?

Neem dan contact op met een van onze coaches of trainers van de Academie voor NLP. Wij combineren NLP, neurowetenschap en gedragspsychologie in krachtige werkvormen die duurzaam verschil maken.

Topprestaties