We kennen allemaal verhalen van mensen die na een afwijzing toch succesvol werden in hun leven. Bijvoorbeeld, Elvis Aaron Presley die ‘The King of Rock and Roll’ wordt genoemd. Veel fans noemen hem niet voor niets gewoon kort ‘The King’. Hij is één van de invloedrijkste muzikanten van de twintigste eeuw en had succes in pop, blues en gospel. Hoe succesvol hij was blijkt wel uit het feit dat hij een van de bestverkochte soloartiesten is in de geschiedenis van de muziekindustrie. Toch had Elvis geen vliegende start.

Elvis Presley

Hoezo geen vliegende start? In oktober 1954 betrad Elvis als tiener het podium van het Ryman Auditorium om daar een nummer te spelen van Bill Monroe’s “Blue Moon of Kentucky”. Het was zijn eerste optreden live op de radio. Na afloop was de manager van het radiostation Grand Ole Opry ontevreden. Hij gaf Elvis het advies om de muziekindustrie te verlaten en terug te keren naar Memphis. Dan kon hij zijn carrière als vrachtwagenchauffeur weer oppakken. Verder wilde hij Elvis nooit meer terugzien. Dat is geen vliegende start.

Wat is positief denken?

Positief denken is een emotionele en mentale houding die zich richt op het goede en de daarmee gepaard gaande verwachte resultaten die positief in eigen voordeel werken. Dat betekent anticiperen op geluk, gezondheid en succes. Eigenlijk komt het erop neer dat iemand zich traint om een mentaliteit te bewerkstelligen die gebaseerd is op overvloed. En daarbij dankbaarheid cultiveert voor zijn successen en die van anderen. Maar vooral als hij geen vliegende start heeft…

De kracht

Hoe belangrijk is de kracht van positief denken? Het kan iemand maken of breken. Vooral als die persoon geen vliegende start heeft. Je gedachten beïnvloeden je acties. Je acties vertalen zich op hun beurt in de vraag of je erin slaagt je doelen te bereiken (bijvoorbeeld in je vak). Maar ze vertalen zich ook in de kwaliteit van persoonlijke relaties en hoe iemand de wereld in het algemeen bekijkt (beeld van de werkelijkheid). De kracht van positief denken mag en kan nooit worden onderschat.

Hoe de kracht van positief denken te benutten

Wil je leren om positief te denken? De eerste stap is te beseffen dat het allemaal aan jou is. Wanneer je de meester van je emoties wordt, kun je altijd je mindset bepalen, ongeacht invloeden van buitenaf. Het nemen van verantwoordelijkheid voor hoe je denkt, handelt en voelt laat alles in je leven op zijn plaats vallen. Soms heb je geen controle over de gebeurtenissen in het leven, maar kun je wel bepalen hoe je erop reageert.

Tools

Zodra je jezelf in staat acht om datgene te veranderen wat je kunt controleren, dan ben je klaar voor onderstaande tools, die de kracht van positief denken omarmen.

Tool ‘States’

De controle over je gemoedstoestand. Heb je gemerkt dat wanneer je een slechte dag hebt, je lichaamstaal dat laat zien? Je zakt in je stoel, je ontwijkt het maken van oogcontact met anderen en doet dingen zoals je armen over elkaar slaan als je je ongemakkelijk voelt. Je stopt met ‘mindful’ te zijn (in het hier en nu) en je laat je omgeving en de omstandigheden je overheersen. Dit is natuurlijk geen krachtige houding. Het vertelt de mensen om je heen dat je ongemakkelijk, boos of verdrietig bent en met rust gelaten wilt worden. Dit creëert een feedback lus omdat je eigen slechte houding je slechte gemoedstoestand versterkt.

Power pose

Positief denken gaat net zo veel over je lichaam als over je hersenen. Neem de controle over je fysiologie door trots te zijn op hoe je jezelf presenteert en projecteer daarbij positief denken. Werk aan je houding om mensen om je heen non-verbale signalen te geven dat je je sterk en positief voelt en klaar bent om naar hen te luisteren. Probeer nerveuze gewoonten in de kiem te smoren, zoals friemelen aan je kleding of aan je haar. Deze techniek vereist dat je jezelf observeert. Zodra je jezelf betrapt op het toegeven aan een nerveuze tic of aan het inzakken als een plumpudding, recht dan je rug. Als je je lichaam in een zogenaamde ‘power pose’ brengt, zal de flow van ‘positief denken’ in staat zijn om vrijer stromen.

Feedback-Lus

De mensen om je heen zullen de fysiologische signalen die je stuurt oppikken en zullen daar met positiviteit op reageren. Hoe meer positiviteit je uitstraalt en hoe anderen je dan zien, hoe makkelijker het wordt om positief te denken. Daardoor ontstaat een positieve feedback-lus. Je bent dan in staat om je te concentreren op anderen en daardoor dingen te doen, zoals het stellen van vragen, waardoor je een manier vindt om terug te geven aan anderen en daardoor aan de wereld.

Mickey Mouse

Nog een mooi voorbeeld van iemand die geen vliegende start had. Wel eens gehoord van Mickey Mouse? Waarschijnlijk is hij net zo bekend als zijn schepper, Walt Disney. Hij werd in zijn jonge jaren ontslagen bij een krant in Kansas City. Zijn redacteur vertelde hem dat hij niet creatief genoeg was en maar iets anders moest gaan doen. Daaropvolgend richtte hij zijn eigen studio op die cartoons produceerde. Echter dat kwam niet van de grond en hij ging failliet. Ook geen vliegende start. Zes jaar later klopte hij met het idee ‘Mickey Mouse’ aan bij de MGM Studios. Zijn idee werd afgeschoten.

Succes najagen

Als Disney had geluisterd naar die redacteur en zich geconcentreerd had op negatief denken, dan zouden we het werk van Walt Disney nooit gekend hebben. Disney zou hebben overwogen te stoppen, maar hij volhardde. Hij geloofde dat hij had wat nodig was om te slagen en luisterde naar de stem in zichzelf die aandrong om blijven proberen. Hij wendde zich tot de kracht van positief denken, die hem aanmoedigde om succes na te jagen in plaats van te bezwijken aan faalangst.

Het Disney Model

Iedereen kan deze mentaliteit aannemen en de voordelen ervaren van positief denken in zijn eigen leven. Daarom is er binnen NLP een model naar Disney vernoemd. En dat model gaat over positieve creativiteit.

Tool ‘Mindset’

Het aanpassen van je fysiologie is slechts een deel van de puzzel. Daarom is het ook van cruciaal belang om een andere negatieve trigger aan te pakken. Je mindset bepaalt namelijk welke gedachten er als golven, door je hoofd stromen. En daarbij bepalen die gedachten hoe je je voelt en hoe je reageert op elk van deze gedachten. Als je gedachten negatief zijn, zal alles om je heen des te slechter lijken.

Kassa bij de supermarkt

Bijvoorbeeld, je staat bij de kassa in de supermarkt en loopt onnodig vertraging op omdat je de verkeerde kassa kiest. De cassiere is traag en de klanten voor je hebben meer af te rekenen dan je dacht. Dan is de cassiere ook nog eens onbeleefd tegen je. De manager hoort je gesprek aan de kassa en verontschuldigt zich en biedt een gratis bos bloemen aan ter compensatie.

Thuis

Als je eenmaal thuis bent, ben je dan gefixeerd op het gedoe dat je in de supermarkt hebt meegemaakt, of ben je vol dankbaarheid voor die bos bloemen die je aan je vrouw gaf? Zie je de vertraging als verspilde tijd of als een manier om de tijd te nemen en opnieuw in contact met jezelf te komen? Keer je automatisch terug naar de kracht van positief denken of nemen de negatieve gedachten het over?

Eigen keuze

Je hebt zelf de mogelijkheid en de keuze om je te concentreren op het negatieve of het positieve van dit en van alle scenarios. Maar als je ervoor kiest om je te concentreren op wat je dwars zit, dan zal het negatieve gevolgen hebben voor de rest van je leven. Je zult ook meer negatieve situaties aantrekken. Mensen zullen je onvriendelijk benaderen als je jezelf negatief en vijandig opstelt.

Verzuren

Je vergeet dan dat je jezelf in staat kunt stellen om elke situatie aan te pakken en begint te geloven dat positief denken buiten je bereik ligt. Je kunt zelfs je partner daarmee ‘straffen’ of anderen omdat je verwachtingen en successen uitblijven. Dat verzuurt je relaties en verhoogt je bitterheid.

Cultiveren

Positief denken omzeilt die woede en ongemak, zodat je gewoon van het moment kunt genieten en volledig in het hier en nu aanwezig kunt zijn. Door er bewust voor te kiezen om je te concentreren op positieve momenten in je leven, begin je je gedachten opnieuw te framen. Daardoor cultiveer je een mentaliteit die dankbaar en open is in plaats van negatief en gesloten.

Tool ‘Overtuigingen’

Analyseer je gewoonten en vervang ze door nieuwe positieve! Je kunt geen nieuwe gewoonten en overtuigingen vormen en de kracht van positief denken benutten als je je onbewust bent van je huidige gewoonten en overtuigingen. Zijn er dingen die je in een negatieve spiraal van zelftwijfel brengen? Reageer je openlijk op situaties of maak je gebruik van afweermechanismen? Zo ja, wat zijn ze dan?

Twijfel

Misschien ben je geirriteerd als je nadenkt over bijvoorbeels een promotie op je werk. Je gedachten nemen je mee naar een donkere plek en positief denken gooi je uit het raam. Je berekent hoe lang je al bij deze organisatie werkzaam bent en begint na te denken over waarom jij nog niet bent gepromoveerd. Weten je bazen iets wat jij niet weet? Misschien denken ze niet dat je in staat bent om je werk goed te doen. Je begint je vaardigheden in twijfel te trekken, en dan vraag je je af of je ooit hogerop komt in je vakgebied. Misschien moet je er maar gewoon mee stoppen.

Groeien

Denk eens aan alle tijd die je verspilt door terug te vallen op deze negatieve gewoonte. Zelftwijfel is bijna altijd geworteld in angst. En dat is vaak de angst om te falen. Iets proberen en dan te falen lijkt ondraaglijk te zijn, dus je brein komt met allerlei redenen om dat maar te laten. Als je toegeeft aan deze negatieve gedachten, dan zul je waarschijnlijk nooit falen en daarmee nooit groeien. En dat is veel erger. Als je faalt, kun je tenminste iets leren. Als je stagneert, doe je dat nooit.

Naar de coach mix
De Coach Mix van de Academie voor NLP

Herkaderen

Wat zou er gebeuren als je in plaats van je over te geven aan negatieve gedachten, je je energie heroriënteerde en gewoonten/ overtuigingen ontwikkelde die je kracht en energie gaven door gebruik te maken van positief denken? Stop de spiraal van twijfel door die te blokkeren met positieve gedachten. Als je in staat bent om een negatief denkpatroon los te laten voordat het uit de hand loopt, kun je dat veranderen en bevestigen met positieve affirmaties.

Trainen

Doordat je je geest traint om negatieve gedachten te blokkeren met positief denken, train je jezelf gestaag om te stoppen met denken op een negatieve manier. Daarom zal angst je niet meer regeren. En dat is de kracht van positief denken.

Tool ‘De kracht van taal’

Kies je woorden zorgvuldig! Een gewoonte die essentieel is voor positief denken is om je woordenschat te transformeren. De woorden die je kiest (zowel in een gesprek als in je brein) hebben een enorme impact op je mindset. Studies hebben aangetoond dat positieve interne dialogen, psychologische gemoedstoestanden verbetert en mensen helpt hun emoties te reguleren. Daardoor zijn de woorden die je kiest in een gesprek van invloed op hoe anderen op jou reageren. Daarmee wordt opnieuw een feedback lus gecreërd die positief of negatief kan zijn.

Labelen

Voordat je je woorden kiest, probeer te herkennen welke woorden je specifiek gebruikt. Daarom neem nota van hoe je ‘labelt’ en beschrijf je ervaringen in een gesprek en met name je eigen emoties. Ben je echt “doodsbang” voor die presentatie, of gewoon een beetje nerveus? Ben je echt “boos” op je partner, of licht geïrriteerd op een slechte gewoonte? Wanneer je terugkijkt (perceptuele posities) op de woordenschat die je gebruikte en gebruik zou maken van woorden die minder emotioneel geladen zijn, dan zou je gemoedstoestand worden afgestemd op positief denken.

Overdreven

Veel mensen vinden het nuttig om negatieve woorden op te schrijven die ze de hele dag gebruiken. Voor elk negatief woord, schrijven ze een positief alternatief ernaast. Daarmee leggen ze deze alternatieven vast in hun onderbewustzijn die ze een volgende keer kunnen gebruiken. Vind je dit aspect van positief denken overdreven? Begin dan eens met slechts een gebied van je leven dat negatieve gedachten veroorzaakt, zoals werk of relatie. Herken jezelf in die momenten en bouw vanaf daar een positieve ‘mindstate’ op.

Expecto Patronum

Herken je deze toverspreuk van Harry Potter? Hij roept een Patronus op die bescherming biedt tegen onder andere Dementors. Een Patronus is een positieve kracht. Het is een spreuk uit de boeken van J.K. Rowling. Deze Britse schrijfster schreef niet vanuit een luxepositie. Schrijven deed ze vaak in de trein, de plek waar ook Harry Potter tot leven kwam. Tijdens een vertraagde treinreis van Manchester naar Londen bedacht ze het verhaal over de jonge tovenaar.

Doorzetten

Haar leven veranderde ondertussen drastisch. Ze scheidde van haar Portugese echtgenoot en ging met haar jonge dochtertje terug naar Engeland. Als bijstandsmoeder onderhoudt ze zichzelf en haar dochter, terwijl ze verder werkt aan Harry Potter. Het manuscript van het eerste deel stuurt ze naar twaalf uitgeverijen. Allemaal sturen ze het terug en laten weten geen interesse te hebben.

Afloop

Uiteindelijk krijgt Rowling de goedkeuring van Bloomsbury Publishing, een kleine uitgeverij in Londen. Ze krijgt nog net geen tweeduizend euro en het advies om op zoek te gaan naar een andere baan. Volgens de uitgever zou ze nooit van haar inkomsten als schrijfster kunnen leven. Geen vliegende start, maar we weten nu hoe dat afloopt.

Tool ‘Modelleren’

Kijk eens naar iemand die je bewondert! Denk aan iemand die een grote impact op je leven heeft gehad. Het kan een goede vriend, familielid of iemand zijn die je nog nooit hebt ontmoet, zoals een beroemdheid, professionele atleet of gerenommeerde ondernemer. Naar welke motto’s leeft die persoon? Zijn ze in staat geweest om buitengewone levens te creëeren als gevolg van hun positieve denkgewoonten?

Citaten

De kans is groot, dat ze de kracht van positief denken gebruiken om het succes dat ze zoeken daadwerkelijk te vinden. Dat betekent dat iedereen dat kan. Als je voelt dat je in negatieve gewoonten vervalt en het lijkt alsof het onmogelijk is voor je om positief te denken, denk dan aan een citaat van iemand die je bewondert.

Delen

Lees het en bepaal hoe je dat het beste kunt ‘belichamen’. Je kunt het opschrijven en ergens posten waar je het vaak ziet, zoals de koelkast of aan de zijkant van je computerscherm. Als de persoon die je bewondert iemand is die je kent en als je die als mentor ziet, is dat nog beter. Bel hem en vraag hem om een aantal positieve gedachten te delen. Geen wonder dat citaten vandaag de dag zo populair zijn.

Kan positief denken je leven veranderen?

Ja, positief denken kan je leven veranderen. Studies hebben uitgewezen dat positief denken helpt om langer te leven en bijvoorbeeld eenzaamheid vermindert. Maar het meest levensveranderende effect van positief denken heeft te maken met de wet van aantrekking. Dit is het idee dat waar je je op richt, je aantrekt.

Concentratie

“Wat je ook in je hoofd haalt op een consistente basis is precies wat je zult ervaren in je leven. Wanneer je je richt op het negatieve, zult je negatief ervaren. Maar als je je concentreert op het positieve, gaat de hele wereld voor je open”.

Hoe train je je geest om positief te denken?

De eerste stap naar het trainen van je geest om positief te denken is het identificeren van slechte gewoonten, blokkerende overtuigingen en negatieve denkpatronen. Zodra je deze hebt herkend, kun je ze vervangen door positieve gewoonten, overtuigingen en woorden die geen emotionele lading hebben. Als je merkt dat je in een spiraal en gedachten patroon zit van zorgen en angst, vraag jezelf dan af: Wat vertelt deze emotie me echt? Waar ben ik echt bang voor? Maak dan een actieplan om die angst te overwinnen.

Hoe houd je je brein positief?

Het positief houden van je brein is een reeks van acties die je elke dag oppakt. Dat is geen gemakkelijke opgave, maar het ervaren van de kracht van positief denken in je leven is de moeite waard. Een belangrijke gewoonte is om je dag te beginnen met ‘priming’ ( zie Malcolm Gladwell; Blink) Deelnemers aan een experiment liepen vaak onbewust langzamer de zaal uit, nadat ze een oefening hadden gedaan met woorden die we associëren met ouderdom, meditatie of affirmaties (herhalen van positieve gedachten).

Ochtendritueel

Je ochtendritueel zet de toon voor je dag en zet je in de juiste ‘mindset’ om al je taken met positiviteit op je te nemen.

Beyoncé Knowles

Ooit werd ze met haar R&B-groep Girl’s Tyme naar een zangwedstrijd ‘Star Search’ doorgestuurd. De reden? Er werd haar een gebrek aan winnaarsmentaliteit verweten. Het R&B-groepje groeide later overigens uit tot Destiny’s Child. Inmiddels vormt Beyonce samen met haar man Jay-Z wellicht het machtigste koppel in de muziekindustrie. Geen vliegende start, maar ze is nu een koningin in de muziekwereld.

Geen vliegende start

Heb je ook het gevoel dat je geen vliegende start hebt? Positief denken tilt je leven naar een hoger niveau. De Academie voor NLP helpt bij het verbonden blijven met je omgeving tot het helpen bij het ontwikkelen van een goede organisatiecultuur. Als je denkt dat we je kunnen helpen met het toepassen van tools op je dagelijks leven en je wilt resultaten, neem dan contact op. Gewoon doen!

Verander de stand van je zeilen
Gewoon Doen! Maak een afspraak!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here