Hoe kun je er zeker van zijn dat je het beste in mensen naar boven haalt? Als je onderdeel van een team bent en verantwoordelijk bent voor de resultaten van dat team, dan weet je hoe moeilijk het kan zijn om iedereen betrokken te krijgen en in de goede richting te sturen (trekken). Het ene moment knalt de energie alle kanten op en op het andere moment vervaagt deze als de bubbels in champagne. Het stappenplan de “Cycle of Excellence” dat voortkomt uit het cognitieve neurowetenschappelijk onderzoek van psychiater Dr. Edward Hallowell (“Shine: Using Brain Science to Get the Best from Your People”), helpt daarbij (zie ook het artikel “Topprestaties” en “Oplichtend Brein”).

Stap 1: Select

Selecteren; als je de juiste persoon wilt matchen met de juiste taak, onderzoek dan hoe onderstaande drie belangrijke vragen elkaar beïnvloeden.

 1. Bij welke taken of opdrachten blinkt deze medewerker uit?
 2. Welke taken, opdrachten of werkzaamheden doet hij/ zij graag en het liefst?
 3. Hoe voegt deze medewerker (medewerkster) waarde toe aan de organisatie?

Regel

Organiseer het juiste decor voor medewerkers om de dingen goed te doen en met de verantwoordelijkheden waar ze van genieten. Je kunt dan bepalen hoe ze de grootst mogelijke waarde aan de organisatie toevoegen.

Stap 2: Connect

Verbinding maken; managers en medewerkers hebben de behoefte aan een wederzijdse sfeer van vertrouwen, optimisme, openheid, transparantie, creativiteit en positieve energie. Managers en medewerkers samen kunnen bijdragen aan het verminderen van giftige angst en zorgen, onzekerheid, laster, roddel, achterklap en isolatie van de groep.

Voorbeeldgedrag

Een positieve werkomgeving begint met hoe de leider omgaat met negativiteit, falen en problemen. De leider zet de toon en toont voorbeeldgedrag en reacties. Medewerkers kopiëren het gedrag van degenen die hen leiden.

Hoe kun je als leider het verbinden aanmoedigen?

 • Zoek naar de schittering in iemands ogen;
 • Stimuleer een leermentaliteit;
 • Modelleer en geef optimisme door, evenals de overtuiging dat teamwork elk probleem kan overwinnen;
 • Gebruik menselijke momenten (face2face) in plaats van het vertrouwen op elektronische communicatie (email);
 • Verkrijg meer informatie over elke persoon in het team;
 • Behandel iedereen met respect, vooral degenen die je onaardig vindt;
 • Ontmoet mensen daar waar ze zijn en weet dat de meesten hun best zullen doen met al hun beschikbare bronnen en middelen;
 • Stimuleer realiteitszin;
 • Gebruik humor zonder sarcasme of humor ten koste van anderen;
 • Zoek de stille medewerkers op en probeer ze te integreren in het team.

Gezond verstand

Dit lijkt op je gezond verstand gebruiken, maar de realiteit leert ons dat we bovenstaande te weinig gebruiken wanneer het echt nodig is. Als mensen ploeteren, is het laatste wat ze nodig hebben om hun gebreken en fouten in de schijnwerpers te plaatsen. In plaats daarvan, zorg ervoor dat je begrijpt op welk punt ze nu in hun leven/ carrière staan en wat de echte problemen zijn.

“Er is niets zo makkelijk als iemand tot de grond toe af te breken en ze huilend naar huis te laten gaan. De echte uitdaging en daarmee veel lastiger is de talenten van medewerkers na te jagen en ze met een euforisch gevoel naar huis te laten gaan”.

Ruud Hövelings

Overvloed

Wees gul met je tijd, energie en je woorden. Kijk vooral naar wat ze goed doen. De meeste medewerkers hebben talent, maar realiseren het zich vaak zelf niet. Zoek naar de schittering in hun ogen en steek het vuur aan. Coach mensen om hun best te doen. Hoe doen ze dat bij jouw organisatie? Wat doe je met je team om topprestaties te stimuleren?

Naar de coach mix
Naar de coach Mix van de Academie voor NLP!

Stap 3: Play

Spelen; dat is nooit beperkt tot alleen pauzetijd. Elke activiteit die de verbeelding raakt, verlicht ons brein en produceert creatieve gedachten en ideeën. Spelen verhoogt het moreel, vermindert vermoeidheid en brengt vreugde op werkdagen.

Stimuleer fantasierijk denken met deze stappen:

 • Stel open vragen;
 • Moedig iedereen aan om elke maand drie nieuwe ideeën te produceren;
 • Sta oneerbiedigheid en gekheid toe (zonder gebrek aan respect) en modelleer dit gedrag;
 • Brainstorm;
 • Beloon nieuwe ideeën en innovaties;
 • Moedig mensen aan om alles in twijfel te trekken.

Stap 4: Grapple en Grow

Vastpakken en groeien; help mensen fantasierijk bezig te zijn met taken die ze leuk vinden en waarbij ze uitblinken. Moedig ze aan om hun gebruikelijke grenzen te overschrijden. Als taken te gemakkelijk zijn, vallen mensen terug in verveling en routine, zonder enige vooruitgang te boeken of iets nieuws te leren. De taak van de leider is om een katalysator te zijn wanneer mensen vast komen te zitten. En ook om suggesties aan te bieden, maar laat de medewerkers de oplossingen uitwerken.

Stap 5: Shine

Schijnen; elke werknemer moet zich erkend en gewaardeerd voelen voor wat hij of zij doet. Erkenning mag niet alleen worden gereserveerd voor de toppertjes van het team/ groep. Mensen leren van fouten en ze groeien nog meer wanneer hun successen worden opgemerkt en geprezen. Daarom motiveert het de medewerkers te laten weten dat je overwinningen groot en klein waardeert. En dat zal hun loyaliteit veiligstellen.

Jagen

Wanneer een medewerker ondermaats presteert, zou het gebrek aan erkenning een oorzaak kunnen zijn. Een medewerker komt er meestal niet recht voor uit om te vertellen dat hij/ zij zich ondergewaardeerd voelt, dus ga op zoek naar de subtiele tekenen hiervoor. Focus daarop! Bovendien:

 • Wees alert en zoek naar momenten waarop je iemand te pakken krijgt die iets goed doet. Het hoeft niet ongebruikelijk of spectaculair te zijn. Houd geen complimenten achter;
 • Wees gul met lof. Mensen zullen die communicatie oppikken en als een virus verspreiden. Beginnende bij zichzelf en daarna bij elkaar. Goed voorbeeld doet goed volgen;
 • Herken houding en gedrag, evenals behaalde resultaten. Optimisme en een mentaliteit om te leren en groeien, zijn twee houdingen die je eruit kunt pikken en aanmoedigen. Zoek naar meer hiervan en bij anderen.

Rapport is macht!

Wanneer een leider synchroon loopt met zijn medewerkers, creëert hij/ zij een positieve energie en daarmee de mogelijkheden voor topprestaties. Samenwerken kan één van de grootste vreugden van het leven zijn en dat is waar we voor gemaakt zijn. Als je snel wilt gaan, ga alleen. Als je ver wilt komen, ga samen.

Contact

Hoe wordt in jouw organisatie fantasierijk denken gestimuleerd? Krijg je de “juiste” hoeveelheid uitdagingen op je bordje? En geef jij als leider, ondanks het feit dat je erg druk bent, genoeg positieve en opbouwende feedback? Wil je daar eens over sparren met een coach van de Academie voor NLP? Neem dan contact met ons op voor oriënterend gesprek. Gewoon doen!

Verander de stand van je zeilen
Gewoon Doen! Maak een afspraak!